Koningsdagfeesten in Hoorn, Blokker en Zwaag

Reactie(s)
koninginnedag_roodesteen

Hopen op mooi weer voor nog groter feest met Koningsdag 2015

HOORN – Maandag 27 april is het weer Koningsdag, met in Hoorn feesten in de Binnenstad en de wijken Blokker en Zwaag. Wat zijn de festiviteiten aldaar en wat heeft dat voor invloed op het verkeer?

Binnenstad Hoorn

Op Koningsdag is er in de binnenstad van Hoorn vrijmarkt. De combinatie van levendige straathandel door particulieren, enthousiast publiek en hier en daar een muzikaal accent gaat ongetwijfeld voor een drukke, feestelijke dag zorgen voor jong en oud.

Het is niet toegestaan om met plakband op de openbare weg plaatsen af te bakenen.

In verband met de vrijmarkt is het winkelrondje de hele dag gesloten voor verkeer. Vanwege de omleidingen en de drukte in de stad doen bezoekers er goed aan op de fiets of met het openbaar vervoer naar de binnenstad te gaan. Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de Veemarkt. Voor wie toch met de auto komt: het is weer mogelijk om gratis te parkeren op het terrein van de voormalige Prismaschool, achter het Pelmolenpad.

[su_accordion class=””]
[su_spoiler title=” Spelregels voor de vrijmarkt “]De vrijmarkt is voor particulieren. Vanaf 06.00 uur mogen zij zonder vergunning goederen op straat verkopen. Verkoop van eten en drinken is niet toegestaan; dat is voorbehouden aan beroepshandelaren, die in het bezit zijn van een bewijs van een toepasselijke inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Non-food beroepshandelaren worden van de vrijmarkt geweerd.
Kies een plekje in het winkelrondje: Kleine Noord, Grote Noord, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven, Veemarkt en de tussenliggende straten. Pas als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de toezichthouders een andere plek kiezen.
Het is niet toegestaan om met plakband op de openbare weg plaatsen af te bakenen.
Houd om veiligheidsredenen rekening met een vrije doorgang van minimaal 3,5 meter voor brandweer, politie en ambulance. Het is om dezelfde reden niet toegestaan om grondplekken in te richten of kramen neer te zetten in de Lange Kerkstraat, Kerkstraat, Roode Steen, Dal (voor Sint-Pietershof) en de toegangen naar de fietsenstalling Veemarkt. In de Nieuwsteeg mag het aan één zijde.   [/su_spoiler]
[su_spoiler  title=” Winkels ” ]Ga niet pal voor de deur zitten van een winkelier die te kennen geeft dat hij zijn winkel op Koningsdag wil openen. Houd ook nooddeuren vrij. Ook al mogen de winkels wettelijk gezien open, burgemeester en wethouders geven winkeliers in verband met de toeloop van vrijmarkthandelaren het dringende advies om hun deuren gesloten te houden.  Winkeliers die van plan zijn hun zaak te openen, doen er goed aan een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met het verzoek om de toegang tot de winkel en de nooduitgang vrij te houden.
Het gebruik van compressoren, vermogensaggregaten (stroom)generatoren mag geen overlast veroorzaken. Wat betreft geluidsoverlast moet het apparaat voldoen aan het in 2001 in de Staatscourant nr. 166 gepubliceerde toelaatbare geluidsniveau.   [/su_spoiler]
[su_spoiler  title=”Alcohol en koken op straat” ]De verkoop van alcohol en het plaatsen van buitentaps op de openbare weg is niet toegestaan. Artikel 2.48 van de Algemene plaatselijke verordening verbiedt het alcoholhoudende drank te nuttigen en aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.
De afstand van een standplaats waar wordt gekookt, gebakken en/of gebraden, tot een ander bouwwerk moet minstens vijf meter bedragen.
Als met gas wordt gekookt of gebakken moet een (hand)brandblusapparaat aanwezig zijn. Gasslangen moeten met deugdelijke slangklemmen zijn bevestigd en niet ouder dan twee jaar zijn.   [/su_spoiler]
[su_spoiler  title=”Muziek ” ]Het is niet toegestaan om een podium of ander object op de openbare weg te plaatsen. Uitzondering is een door de gemeente Hoorn aangewezen locatie (Roode Steen), waar één podium geplaatst zal worden. Het is niet toegestaan op of aan de openbare weg versterkte muziek te maken. Dit geldt ook voor terrassen. Alle activiteiten op straat moeten om 18.00 uur afgelopen zijn.
Medewerkers van politie, Stadstoezicht, brandweer en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zien toe op de naleving van de spelregels die voor de vrijmarkt gelden. Aanwijzingen of bevelen die zij in het belang van openbare orde en veiligheid geven, moeten stipt en onmiddellijk worden opgevolgd. Overtreding kan een bekeuring opleveren.   [/su_spoiler]
[su_spoiler  title=”Verkeersmaatregelen ” ]
De volgende straten zijn op maandag 27 april gesloten voor het verkeer:
Het verbindingsstraatje tussen Stationsplein en Veemarkt – Noorderstraat tussen Veemarkt en Baanstraat – Noorderveemarkt – Veemarkt – Roode Steen – West (deels) – Kerkstraat – Kerkplein – Nieuwstraat – Gouw – Gedempte Turfhaven – Nieuwland – Breed (deels).
Op de Spoorstraat-zuidzijde en Noorderstraat-noordzijde tussen Baanstraat en Koepoortsplein wordt een stopverbod ingesteld en komen borden ‘wegsleepregeling’ te staan.
Doorgaand verkeer wordt vanaf de Draafsingel omgeleid via de Spoorsingel, langs het station en de busstandplaats, over de busbaan naar het Keern.

Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt via het Keern en de Stationsweg geleid. Komend vanaf de overweg Keern is het mogelijk om linksaf te slaan en via de busbaan naar het station te rijden.   [/su_spoiler]
[su_spoiler  title=”Toiletvoorzieningen ” ]
Op het Kerkplein en Roode Steen zijn openbare toiletten aanwezig. Op het parkeerterrein aan de Spoorstraat en op de Roode Steen staan extra toiletwagens.   [/su_spoiler]
[/su_accordion]

Horeca in Hoorn

Tijdens Koningsnacht (zondag op maandag) geldt de weekendmaatregel: na 02.00 uur mogen geen nieuwe bezoekers naar binnen. Sluitingstijd is 04.00 uur. De terrassen sluiten om 02.00 uur. Op Koningsdag zijn de reguliere sluitingstijden van toepassing.

Koningsdag in Blokker

De Oranjevereniging Blokker organiseert een Koningsfeest bij winkelcentrum De Beurs. Jong en oud zijn welkom. Het programma ziet er als volgt uit:

9.00 – 16.00 uur: vrijmarkt
10.00 uur: officiële opening met medewerking van burgemeester Onno van Veldhuizen
10.10 uur: ballonnenwedstrijd (uitdelen van ballonnen om 9.50 uur)
10.15 – 15.15 uur: sport en spel op het Beursplein met bungeejumpen, trampoline, klimpiramide, funbike baan, survivalbaan, draaimolen, springkussens, piratenschip, kinderzweefmolen, ballenbak
11.00 – 13.30 uur: pony rijden
11.15 – 13.30 uur: paardentram
13.00 uur: karaoke
14.00 – 16.00 uur: gezellige middag in het Gouden Hoofd m.m.v. het Hazeskoor uit Oosterleek

De organisatie verkoopt polsbandjes. Daarmee kunnen kinderen deelnemen aan alle activiteiten zo vaak als zij willen. De polsbandjes zijn vanaf 9.00 uur te koop op het Beursplein. De Westerblokker is van 8.00 tot 17.00 uur voor alle verkeer afgesloten tussen de Bramleylaan en de Kolenbergstraat. Het verkeer wordt omgeleid via de Bramleylaan en de Kolenbergstraat.

Koningsdag in Zwaag

In Zwaag vindt het Koningsdagfeest plaats op sportpark ’t Krijt.

13.30 – 14.00 uur: Fietsparade
14.00 – 17.00 uur: Sport & Spel
14.30 – 16.30 uur: Playbackshow

Prijsuitreiking rond 16.30 uur
Kinderen t/m 12 jaar jaar kunnen zich van 20 tot 26 april voor € 1,- via internet inschrijven (www.koningsdagzwaag.nl). Op 27 april kost een Sport & Spel-kaartje € 2,50.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post