Nieuwe behandeling voor spataderen in Westfriesgasthuis

Reactie(s)
Het WFG is woensdagmiddag sinds 16.30 uur niet telefonisch bereikbaar.

Het WFG is woensdagmiddag sinds 16.30 uur niet telefonisch bereikbaar.

HOORN – Patiënten met spataderen worden vanaf 1 januari 2016 in het Westfriesgasthuis behandeld via de zogenaamde ClariVein-techniek. “Een grote stap voorwaarts bij de aanpak van spataderen,” volgens vaatchirurg Arno Wiersema. “Deze methode biedt veel voordeel voor de patiënt. De behandeling duurt korter en is minder pijnlijk.”

De ClariVein-behandeling is een spectaculaire verbetering ten opzichte van bijvoorbeeld de laserbehandeling of het strippen van spataderen op de operatiekamer. Bij deze vormen van behandeling moet de patiënt een aantal uren in het ziekenhuis blijven. Dat is niet alleen vervelend, maar ook duur. Wiersema: “Mensen kunnen een kwartier na de ClariVein-behandeling lopend het ziekenhuis verlaten. Qua pijn is een paar dagen paracetamol toereikend. In vergelijking tot oude technieken is deze behandeling enorm patiëntvriendelijk.”

Onderzoek

De methode is de afgelopen jaren uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Aan dit onderzoek deden onder andere 60 patiënten uit het Westfriesgasthuis mee. Bij 93% van de behandelde patiënten in deze onderzoeksfase was het resultaat zeer goed.

Vergoeding

De werkwijze wordt vergoed door verzekeraars. Patiënten kunnen zich met een verwijzing van huisarts melden bij het speciale spataderspreekuur, waar de vaatchirurg en de dermatoloog samen met de patiënt de juiste behandeling bepalen. Inclusief de ClariVein-methode als mogelijkheid. Wiersema: “Ik schat dat we zo’n 60 tot 70 procent van de mensen met spataderen op deze manier kunnen behandelen.”

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post