Organisatie: ‘Stekker uit Hoornse Stadsfeesten’

Reactie(s)
HoornseStadsfeesten_2014

Komt er ooit nog weer een meerdagsmuziekfeest in de binnenstad van Hoorn?

HOORN, – De Hoornse Stadsfeesten zijn dit jaar voor het laatst gehouden. Na zeventien edities houdt het bestuur van de stichting, dat het jaarlijkse driedaagse evenement organiseert, het voor gezien.

“Wij achten het niet langer verantwoord de organisatie te continueren,” zo schrijft stichtingsvoorzitter Erik Visser in een brief aan de leden van de Gemeenteraad van Hoorn. “Het tekort is dit jaar opnieuw opgelopen. Deze trend zagen we vorig jaar ontstaan. Helaas is het tekort dit jaar ten opzichte van 2014 verviervoudigd en uitgekomen op ruim 4.000 euro. Van een groep vrijwilligers kan niet worden gevraagd persoonlijk verantwoordelijkheid te dragen voor een nog verder oplopend tekort. Reden voor ons om te stoppen met de organisatie van de Hoornse Stadsfeesten.”

Opbrengsten – Kosten

De organisatie van de Hoornse Stadsfeesten heeft de inkomsten de afgelopen jaren zien afnemen. De gemeentelijke subsidie is afgebouwd van 19.000 euro in 2011 tot 17.500 euro dit jaar. “Het was ons bekend dat de subsidie jaarlijks zou worden verlaagd,” aldus de stichting in de brief. “Relatief nieuw was het besluit om gemeentelijke diensten voortaan door te berekenen aan evenementorganisaties, dus ook aan de Hoornse Stadsfeesten. De kosten voor de schoonmaak van de stad en het leveren en gebruik van verkeersborden kostte 3.500 euro.

Korting op subisidie

De subsidie van de gemeente valt daarmee netto 20 procent lager uit en komt uit op 14.000 euro. Daar komt nog bij dat de Gemeenteraad het College opdracht heeft gegeven nog eens 200.000 euro te korten op subsidies. Deze bezuinigingen zullen de evenementen in Hoorn treffen, dus ook de Hoornse Stadsfeesten.”

Vertrouwen ontbreekt

Niet alleen van de Gemeente Hoorn voelt de Stichting Hoornse Stadsfeesten een teruglopende financiële betrokkenheid. Ook de afnemende (en soms zelfs ontbrekende) materiële steun van een aantal horecaondernemers in de directe omgeving van de podia van de stadsfeesten heeft ertoe geleid dat het de stichting aan vertrouwen ontbreekt de organisatie van de Hoornse Stadsfeesten weer op orde te krijgen. De stichting noemt het ‘jammer dat we genoodzaakt zijn de stekker er uit te trekken’. Gemiddeld komen er volgens de organisatie 60.000 mensen naar de Hoornse Stadsfeesten.

Organisatie overdragen?

Het is aan de gemeenteraad en aan de meest betrokken horecaondernemers in de binnenstad om te besluiten het evenement in stand te houden. “Een financieel gezonde situatie voor het evenement betekent concreet dat de gemeente en de betrokken horecaondernemers ieder afzonderlijk een jaarlijks bedrag van 7.500 euro extra beschikbaar zouden moeten stellen voor tenminste de komende drie edities (2016, 2017, 2018), zo staat in de brief. “In dat geval zijn wij bereid om op 17, 18 en 19 juni volgend jaar op 15 verschillende locaties nieuwe Timmetjes Knol een podium te bieden tijdens het grootste gratis toegankelijke muziekevenement van West-Friesland.”

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post