Roemeen: ‘Winkeldiefstal onderdeel van vakantie vieren’

Reactie(s)
Rechtbank Alkmaar. Foto:  Google Streetview

Rechtbank Alkmaar. Foto: Google Streetview

Met dank aan rechtbankverslaggever Henk Prins

ALKMAAR/ZWAAG – Vrijdag was de zitting van de 26-jarige Roemeen die 7 september jl. brand stichtte in zijn cel in de gevangenis van Zwaag. Hij zat in Zwaag in voorarrest voor meerdere winkeldiefstallen in Amsterdam. De officier eiste 9 maanden onvoorwaardelijk en betaling van de schade, een kleine 10.000 euro. De uitspraak is over veertien dagen.

De Roemeen van 26 zei tijdens de zitting naar Nederland te zijn gekomen om vakantie te vieren. Vrijwel direct na zijn aankomst wordt hij in Amsterdam opgepakt wegens winkeldiefstal en de dagen daarna nog minimaal driemaal aangehouden, ook vanwege winkeldiefstallen. De man is verslaafd aan alle soorten van drugs en alcohol. Hij wordt vastgezet in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) van Zwaag waar hij op 8 september boos wordt op de beveiligers. De man wil die dag vrijgelaten worden. De beveiligers zeggen tegen hem dat hij niet voor die dag op de lijst staat, maar pas de volgende dag. Daarop ontsteekt de man letterlijk in woede.

Brandstichting

Hij steekt zijn lakens in zijn cel in de brand net als een boek van de bibliotheek en vernield ook de wc, een kast, de tv en ander meubulair in zijn cel. Hij slaat een raampje naar buiten in en gooit de lakens naar buiten. De toegesnelde bewakers blussen de brand door door het luikje in de deur de brandslang te steken en de kraan open te zetten. De 26-jarige Roemeen wordt met behulp van pepperspray tot bedaren gebracht en overgebracht naar het ziekenhuis in Hoorn voor controle om daarna weer naar de P.I in Zwaag te worden gebracht.

Eis

De officier van justitie beschuldigt de man van het opzettelijk in gevaar brengen van zijn medegevangen en zichzelf en het vernielen van staatseigendommen en eist 9 maanden onvoorwaarlijk en betaling van de schade, een kleine 10.000 euro. De verdediging eist vrijspraak omdat niet bewezen is dat zijn cliënt opzettelijk zijn medegevangenen in gevaar heeft willen brengen.

Winkeldiefstal is vakantie

Hij verklaart tegen het O.M dat hij gewoon op vakantie was in Nederland en dat hij de winkeldiefstallen onder vakantie vieren vond vallen.  De uitspraak is over 2 weken. Hier wil de 26-jarige Roemeen zelf niet bijzijn. Het interesseert hem allemaal niets wat ze zeggen en krijgt op zijn huidige locatie ook 1 keer per 2 weken een injectie tegen zijn psychoses en waanideeën mede veroorzaakt door zijn overmatig drugsgebruik.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post