Schagen volgende crisisopvang vluchtelingen De Kreek

Reactie(s)
Een delegatie van de gemeente Schagen arriveert bij de Kreek. Foto gemeentehoorn.tumblr.com

Een delegatie van de gemeente Schagen arriveert bij de Kreek. Foto gemeentehoorn.tumblr.com

ZWAAG – Zaterdag 24 oktober eindigt de crisisopvang voor de vluchtelingen in De Kreek in Zwaag. De gemeente Hoorn had de omwonenden en de gebruikers van De Kreek beloofd dat de opvang voor 72 uur tot maximaal negen dagen zou plaatsvinden. Hierna verhuisd de opvang naar Schagen.

Hiermee komt een vervolg aan de continue verhuizing van de vluchtelingen in Nederland. De grootste groep in Hoorn zat hiervoor in Monnikendam en na negen dagen in Hoorn, net weer een beetje gewend aan de omgeving, verhuisd alles weer met busjes naar Schagen. Vrijwilligers hebben aangegeven dat er een gezin bij zit waarbij Schagen het zevende adres gaat worden.

Om zich voor te bereiden op deze crisisopvang heeft een delegatie van de gemeente Schagen De Kreek in Zwaag bezocht. Na registratie zullen zij kennis nemen van de ervaringen in Hoorn. Schagen vangt vanaf zaterdag 24 oktober 200 vluchtelingen op in de Spartahal in Muggenburg voor een periode van negen dagen. Op woensdagavond 21 oktober worden de inwoners in Schagen hierover geïnformeerd in een informatieavond in diezelfde Spartahal.

Schagen

Vanwege de enorme toestroom van vluchtelingen heeft ook gemeente Schagen een dringend verzoek ontvangen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers)om noodopvang te verzorgen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten gehoor te geven aan deze oproep door van zaterdag 24 oktober tot maandag 2 november maximaal 200 vluchtelingen op te vangen in de Spartahal.  Op maandag 2 november stromen deze mensen door naar andere opvanglocaties.

Shan assisteert als tolk Foto gemeentehoorn.tumblr.com

Shan assisteert als tolk Foto gemeentehoorn.tumblr.com

Shan als tolk

In 2012 kwam hij zelf als vluchteling naar Nederland. Nu is Shan uit Syrië als vrijwilliger in De Kreek als tolk. Via zijn grote hobby, de muziek, hoorde hij dat er in Hoorn vluchtelingen zouden worden opgevangen. Shan woont in Berkhout en doet een MBO-opleiding juridische dienstverlening. Hij spreekt Koerdisch, Arabisch, Engels en Nederlands. ‘Ik wil graag iets terug doen voor alle hulp die ik zelf heb gekregen. Geld of kleding heb ik niet te geven, maar ik heb wel mijn tong.’

Verdriet

Terwijl de kinderen vrolijk spelen, gaat de oorlog in Syrië door. Voor een paar families kwam dit weekend het schokkende bericht dat bij bombardementen familieleden zijn omgekomen. Een heftig bericht dat veel verdriet met zich meebracht.

Volg de crisisopvang van de vluchtelingen in Hoorn via gemeentehoorn.tumblr.com

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post