Westfries Sportcongres 2016: ‘Bewegen om te groeien’

Reactie(s)
Foto van het Eerste Westfries Sportcongres in januari 2015

Foto van het Eerste Westfries Sportcongres in januari 2015

HOORN – ‘Bewegen om te groeien’ is het thema van het Sportcongres dat op zondag 10 januari in de brasserie Het Hop, naast de Schouwburg van Hoorn wordt gehouden. De bijeenkomst biedt vertegenwoordigers uit sport, gemeenten en bedrijfsleven een interessant podium voor discussie over de toekomst van de sportclub.

De organisatie van het Sportcongres is in handen van de Stichting Westfriese Sportverkiezingen en wordt ondersteund door Sportservice West-Friesland Hoorn en gemeente Hoorn. De bijeenkomst gaat vooraf aan de traditionele verkiezingen van de Westfriese sportcoryfeeën van 2015.

Veranderende maatschappij

Het Sportcongres geldt als een frisse start op het nieuwe jaar en moet leiden tot verdieping van gangbaar beleid en nieuwe inzichten op toekomstig sportbeleid. De sportvereniging heeft te maken met een veranderende maatschappij. Lid worden van de sportclub is geen vanzelfsprekendheid meer, inkomsten uit subsidies en sponsoring lopen terug en tegelijk omarmen gemeenten de sportclubs steeds vaker als een even gemakkelijke als toegewijde partner in hun maatschappelijk gevecht tegen de gezondheidsproblematiek.

‘Club van de toekomst’

Om toekomstbestendig te blijven wordt er daardoor veel van verenigingsbestuurders gevraagd, ze dragen naast hun bestuursplicht voor goed sportbeleid de verantwoordelijkheid ‘de club van de toekomst’ midden in die veranderde maatschappij te plaatsen.  Dat vraagt naast inzicht middelen en creatieve menskracht.  ‘Bewegen om te groeien’ biedt geen totaal-oplossing voor actuele problemen, maar wil een aanzet geven tot het debat over de rol van de sportvereniging van de toekomst.

Programma

Het congres begint om 12 uur en staat open voor iedereen die in sport- en verenigingsontwikkelingen is geïnteresseerd. De inleiding zal worden verzorgd door Margit de Jong en Eline Swanink van de gemeente Alkmaar, die onlangs bij de Vereniging Sport en Gemeenten werden onderscheiden voor ‘het beste initiatief op sport- en beweeggebied 2014/2015’. Aansluitend is er een paneldiscussie onder leiding van Hans Huibers, voorzitter van de handbalvereniging SEW.  In het panel nemen naast sportwethouder Joset Fit uit Medemblik en Erik Puyt van Sportservice Noord Holland ook de verenigingsbestuurders Margreet Broersen – bestuurslid SAV Grootebroek – , Hans Beenker – organisator EK open water zwemmen Hoorn – en Rein de Wit – voorzitter VVS’46 Spanbroek – zitting.

Kaarten

Het Sportcongres eindigt met workshops  – naar keuze – over crowdfunding, ledenwerving en de brede inzet van de sportvereniging. De gespreksleiders zijn Tim Aarts, Ted van de Bruggen en Erik Puyt.  Deelname aan het congres bedraagt 15 euro per persoon, inclusief lunch en toegang tot de Sportverkiezing, waar de  Westfriese sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en aangepaste sporter van 2015 worden geëerd.  Kaarten kunnen worden besteld via www.westfriesesportverkiezing.nl/sportcongres.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post