Zomer-expeditie in Hoorn en meer Kaap Hoorn 400 activiteiten

Reactie(s)
Expositie Scheurbuik vanaf 20 juli bij Galerie Wim Zwijsen

Expositie Scheurbuik vanaf 20 juli bij Galerie Wim Zwijsen

HOORN – Met NachtKapers werd in juni de start van de Kaap Hoorn-expeditie van vierhonderd jaar geleden gevierd. Ook de zomer van Hoorn staat bol van Kaap Hoorn ontdekkingen en activiteiten in de historische stad.

400 jaar geleden rondom deze tijd, zomer 1615, bevond de bemanning van de twee schepen de Eendracht en de Hoorn zich bij Afrika. Daar ontmoetten de expeditieleden de plaatselijke bewoners en vulden hier hun voedsel- en watervoorraad aan. Ze vingen vis en sloegen veel limoenen in: dit laatste was goed tegen scheurbuik. Nu, vierhonderd jaar later, in thuishaven Hoorn, is in het kader van de Kaap Hoorn-reis in de zomerperiode van alles te beleven.

Expeditie Scheurbuik

In Galerie Wim Zwijsen is van 19 juli tot en met 1 augustus ‘Expeditie Scheurbuik, Vormgeving in Vitamine’ te bezoeken. Deze expositie verwijst naar scheurbuik in de zeventiende eeuw en de bestrijding daarvan middels citrusvruchten en is samengesteld door Ed Wagemaker. Ook worden in de galerie portretten van bewindhebbers in zeventiende-eeuwse setting die gemaakt zijn door Sienke Rietema getoond.

Afbeelding via KaapHoorn.nl

Afbeelding via KaapHoorn.nl

Openlucht Shantyfestival

Van 21 tot en met 23 augustus vinden de Westfriese Waterweken plaats in de Hoornse haven, met op 22 augustus het Openlucht Shantyfestival, dat in het teken staat van de expeditie naar Kaap Hoorn.

 

Kaap Varen

De hele zomer is in het Westfries Museum virtueel de Kaap te ronden in de virtual reality presentatie Kaap Varen. Proef deze zomer ook het heerlijke Kaap Hoorn 400 bier dat in verschillende cafés geschonken wordt of eet bij ijssalon Vivaldi een Kaap Hoorntje.

DSC_5555-18 (Large)

Cultuur en bark Europa

Ook in september is het niet stil in Hoorn. Het Hoorns Kunst & Cultuur Weekend, van 4 tot en met 6 september, staat in het teken van Kaap Hoorn. Op 8 september begint bovendien het historische zeilschip Europa aan zijn reis van Hoorn naar Kaap Hoorn. Vanuit Hoorn varen traditionele platbodems richting de Rede van Texel om de opvarenden van Hoorn naar de bark Europa te brengen.

Kijk voor het volledige programma op www.kaaphoorn400.nl.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post