Waterweek Opmeer: Wandelen en varen langs historische vaarroute

Reactie(s)
Opmeer nu ook een van de zeven gemeenten die de Westfriese Waterweken omarmen.

Opmeer nu ook een van de zeven gemeenten die de Westfriese Waterweken omarmen.

OPMEER – Sinds maart 2015 is Opmeer ook onderdeel geworden van de Westfriese Waterweken. Op zaterdag 1 augustus organiseert Opmeer Gewoon Anders een historische vaar- en wandelroute langs de ringvaart van Opmeer – Rustenburg en vice versa Rustenburg-Opmeer.

De route is heen 11 kilometer lange route (dus in totaal 22 kilometer) kan wandelend of varend worden afgelegd.  Op meerdere rustpunten kan er aangelegd worden met bootjes waar mensen in en uit kunnen stappen om de tocht deels varend te kunnen meemaken. Onderweg kan er bij de Theetuin van Dorstig in Obdam en bij de Gouden Karper in Rustenburg worden opgestoken, Het betreden van de wandel -en vaarroute is geheel voor eigen risico en het meenemen van honden is niet toegestaan.

Handelsroute

De wandelroute was vroeger een handelsroute: Deze was in de vorige eeuw in hoge mate belangrijk voor de aan en afvoer van levensmiddelen, veevoer, slachtvee enz. De ringvaart was de ader van Midden-Westfriesland, met een verbinding naar industriegebieden als Alkmaar, de Zaanstreek en Amsterdam betekende voor Opmeer al vroeg enige industriële ontwikkeling.

Startschot

Er kan gestart worden in Opmeer, er is een groot parkeerterrein op de hoek Hertog Willemweg/Nieuwe weg bij de ringvaart. Om 10:00 geeft Burgemeester Nijpels van Opmeer het startschot en tot 12:00 uur kan er gestart worden met deze tocht. De boten blijven varen tot 17:00 uur.

De kosten van de tocht bedragen 4 euro pp incl een kaart met routebeschrijving en een consumptiebon die besteed kan worden bij Dorstig of de Gouden Karper.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post