Column Sjaak Grosthuizen: Leugentje om wiens wil?

Reactie(s)

17 september 2016 – Column Sjaak Grosthuizen: Leugentje om wiens wil?

Heeft geachte afgevaardigde Chris de Meij van de VVD in Hoorn gelogen in de raad? Met die zware vraag tobde ik de afgelopen dagen. Je weet: een politicus mag niet liegen. In Nederland dan. In het buitenland is dat anders. Poetin of Erdoğan weten dat een meerderheid van het volk in de greep is van hun interpretatie van de waarheid en kunnen dus ongestraft zaken verkondigen waar weldenkenden hun wenkbrauwen bij fronzen. Het is helaas ook niet zo dat in alle landen, waar het geloof heerst dat na het liegen een haan begint te kraaien, politici te allen tijde op hun woord geloofd kunnen worden. In Nederland is dat wel zo.

Waarom stelde ik mijzelf deze vraag over dit anders zo roerend zijn best doende raadslid? In de afgelopen vergadering van de raadscommissie, een gremium waar waarheid ook op waarde wordt geschat, betoogde Chris dat de welstandscommissie met al haar betuttelende regeltjes het best kon worden opgedoekt. Hij noemde enkele steden in Nederland waar het volgens hem allemaal uitstekend functioneert zonder beknellende welstandsverordening. Wij dienen intussen te begrijpen dat de VVD sowieso tegen veel regeltjes is. Mathé van Stralen van de SP gelooft niet zo in de zelfregulering van allerlei zaken en zeker niet wanneer die in handen komen van ondernemers. De SP zou er helemaal nooit zijn geweest, wanneer dat regeltjesschuwe ondernemersvolk nog meer regeltjes voor de kiezen had gehad. Mathé is dus mordicus tegen loslaten van een welstandsverordening. VVD-lieden maken er dan binnen de kortste keren een zootje van.

Toen kwam Chris met een opmerkelijk verhaal.

Toen kwam Chris met een opmerkelijk verhaal. Hij nodigde Mathé uit met hem mee te gaan naar Schiedam. Daar was ook gestemd over een welstandsverordening en laat daar nu de SP-afdeling glad voorstander zijn geweest van welstandsderegulering!  Wanneer Mathé nu eens een Schiedamse SP-welstandsopvatting zou omarmen, dan was dat heel normaal, bedacht Chris. En toen was er kennelijk bij mij iets niet goed begrepen geraakt. Ik dacht, en ik vrees diverse andere commissieleden met mij, dat men in Schiedam dus had gekozen voor het wegstemmen van de welstandsverordening. Dat men in Schiedam, niet eens onder invloed van het lokale drankje daar, wel vertrouwen heeft in ieder die de centen kan opbrengen om iets met gebouwen te doen.

Klink ik nu links? Nee, ik ben cynisch en chagrijnig.

Het zette de tegenstanders van het compleet vrij laten van welstandsverordeningen in de hoek van benauwde, argwanende, regelzuchtige en van alle gezonde creatieve fantasie gespeende dorknopers, die het zelfs nu nog betreurden dat men tijdens de Renaissance veel Middeleeuwse bouwsels heeft vervangen. Chris de Meij staat daarboven, want hij is een bevrijde geest. Blind voor de gevolgen van onbeteugelde ondernemerschap in de wereld, met als gevolg ontbossingen, klimaatverstoringen, idioot verdeeld kapitaal, geopolitieke machtsstrijd en toekomstige TTIP-slachtoffers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Dus niet alle ellende in de wereld komt van moslims op zoek naar waarheid en macht of van Diederik Samson. Chris de Meij predikt begrip voor hen die menen goed met geld te kunnen omgaan, nadat ze dat met veel trucs en hard werken en de juiste vriendjes naar binnen hebben kunnen harken. Klink ik nu links? Nee, ik ben cynisch en chagrijnig.

Chris gebruikte in de raadscommissie een deel van een waarheid en suggereerde daarmee zijn gelijk te hebben bewezen. Wethouder Ben Tap heeft eenvoudig gegoogled naar de Schiedamse werkelijkheid. De raad heeft daar gewoon een welstandsverordening  goedgekeurd en niet gekozen voor het opdoeken ervan. Dat moet Chris hebben geweten. Chris heeft onderzoek gedaan naar wat gemeenten hebben gedaan met welstandsverordeningen. Op een handvol na, houdt elke gemeente zijn verordening in stand. Met hier en daar een kleine wijziging. Chris moet dat hebben geweten.

Maakt dit Chris tot een profeet met de beste bedoelingen voor de toekomst of een manipulator van feiten?  Juristen zullen Chris geen leugenaar noemen. Dat ga ik daarom ook niet doen. Ik ben geen raadslid, maar ik zou Chris voortaan vragen naar het complete verhaal.  En het is maar goed dat we tegenwoordig Google hebben.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post