500 jaar mode in de Streek tijdens de Mini Flora

Reactie(s)
kap_en_dek_actueel_20130710_60_jaar_09

‘Vele mensen weten niets over de klederdracht uit West-Friesland’

Welke jurk of pak hadden u voorvaderen aan? Hoe deden ze hun werk? Waarom bepaalde kleuren? Maar nog het belangrijkste de meeste kleren vertellen een verhaal.

BOVENKARSPEL – Vrijdag 26 februari presenteert de commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap tijdens de West-Friese Mini Flora een wervelende kostuumshow in het Vereenigingsgebouw, Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel.

Twintig modellen showen kleding vanaf de tijd van Jacoba van Beieren, via de Gouden Eeuw naar de negentiende eeuw. De kleding die getoond wordt, is door gewone burgers en rijke regenten gedragen in Noord-Holland en West-Friesland. Aan bod komen diverse stijlperiodes, waaronder Barok, Empire, Victoriaans en Biedermeier.

Aanvang

De show begint met trompetgeschal en de aanvang is 19.30  uur. Tijdens de show worden alle wetenswaardigheden van het kostuum aan u verteld. Waarom welke kleuren werden gedragen, waarom je bv schoenen droeg en geen klompen. Waarom bloedkoraal of een granaat of parel dragen. Was dit alleen voorbestemd voor de rijke mensen onder ons? Iedereen had een beugeltas, vaak zelf gebreid. U hoort ook hier waarom iedereen deze had.

Klederdracht

Vele mensen weten niets over de klederdracht uit West-Friesland. Een kleurrijk en rijke geschiedenis die gelukkig wordt bewaard door het Westfries genootschap afdeling Kap en Dek. Ken u geschiedenis en deze avond is daarvoor bij uitstek gelegenheid voor om uw kennis over de geschiedenis over West-Friesland te vergroten. De avond wordt afgesloten met muziek.

Zet in uw agenda vrijdag 26 februari 19.30 uur. Tijdens de Flora zijn er nog veel meer activiteiten zoals een markt, west Fries Diner enz. kijk op www.westfrieseminiflora.nl voor meer info. Het is het bezoeken waard. En vrij entree.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post