Column Sjaak Grosthuizen: Ik wil de serieuze politiek terug

Reactie(s)

24 september 2016 – Column Sjaak Grosthuizen: Ik wil de serieuze politiek terug

Van alle mensen die de politiek serieus zouden moeten nemen, zou je verwachten dat het de dames en heren politici zelf zijn. Politiek is namelijk serieus te nemen. Het gaat over leiding geven aan een maatschappij. In Nederland voornamelijk de Nederlandse en in Hoorn voornamelijk de Hoornse zou je kunnen denken. Wij betalen belasting en wij doen en laten een hoop dat op het functioneren van de maatschappij invloed heeft. Dat kun je veilig op zijn beloop laten wanneer je alleen op een eiland woont. Zodra er iemand anders komt leven, heb je behoefte aan afspraken over wat wel of niet te doen. Wanneer het een groep wordt, krijg je bijna automatisch behoefte aan leidinggevenden en een geregeld groepsgebeuren. Dat noemen we politiek.

De Algemene Beschouwingen over de regeringsplannen, zo boeiend voorgelezen door onze koning, leverden welgeteld zeven concrete vragen op aan onze MP en omdat die vond dat zijn show dan wel heel kort zou duren, bedacht hij er zelf nog een zootje vragen bij. Het traditionele debat was verworden tot een partijtje vliegen afvangen en zaniken over keurig taalgebruik. Daar zit een parlement niet voor. Politici hebben de democratische instrumenten laten verworden tot speelgoed. Wie er het leukst mee kan spelen krijgt volgend jaar misschien de grootste kans om er weer mee te mogen spelen. Wanneer word ik weer eens fatsoenlijk geregeerd?

In Hoorn is het niet anders en misschien wel erger

In Hoorn is het niet anders en misschien wel erger. Tijdens de zitting van de algemene raadscommissie kwam De Poort van Hoorn weer eens langs. Het beste signaal om eens lekker los te gaan met oeverloos gezwam. Het heeft mij verbijsterd en geërgerd. Lokale politici, van wie ik in eerdere columns misschien heb laten doorschemeren dat ze af en toe best wel zinnige zaken kunnen zeggen, verprutsten kostbare vergadertijd aan debatspelletjes. Op zich niet zo erg af en toe, maar niet uren lang en bovendien slecht gespeeld.

Misschien kan ik ter geruststelling wel mijn constatering kwijt dat een aantal deelnemers die de discussie heeft laten ontsporen serieus over de materie heeft nagedacht. Hun zorgen en ideeën zijn dinsdagavond allemaal even langsgekomen. Zelfs in de krap bemeten tijd, die elke fractie aan het begin van de discussie krijgt, konden alle gedachten op een rijtje komen. Wat er daarna gebeurde was werkelijk hemeltergend. Er bestaat een livestreamverbinding met de raadzaal ten tijde van de raads- en commissievergaderingen. Wij, de mensen die deze politici in het zadel hebben geholpen, kunnen de hele vergadering thuis op tv of computer volgen. Ik durf te wedden dat er geen enkele kijker thuis het einde van de bedoening heeft afgezien.

Nemen zij zichzelf en hun werk dan nog serieus?

Wat willen de Hoornse politici? Zijn ze vergeten waarvoor ze daar zitten? Hebben ze maling aan de burgers? Koesteren zij zich in een wetenschap dat er toch geen hond de vergaderingen volgt en dat ze dus ongestoord hun gang kunnen gaan? Nemen zij zichzelf en hun werk dan nog serieus? Waarom, en neem van mij aan dat het zo is, waarom hebben zij de moeite genomen om voorafgaande aan de raadsvergaderingen alle stukken nauwgezet door te pluizen en de collegevoorstellen op hun inhoud te wegen om er daarna een droevig stemmend stukje drama mee op te voeren?

Ik wil niet alle politici over dezelfde kam scheren. Ik heb de vertwijfelde blikken in de gezichten gezien van hen die hun werk wel serieus namen. Daar gaan we weer! zag je ze denken. Dit heb je al een paar keer gezegd. Ja, we weten al dat je het er niet mee eens bent! Hou je kop nu eens, las ik ook in de gezichtsuitdrukkingen.  En het waren niet eens alleen de politici van de coalitie.

In de krant las ik dat iemand in Hoorn een nieuwe rechtse partij wil oprichten. Echt rechts. Opgestrooptemouwenrechts, tegen alles wat de gewone man dwarszit en ja, dat zijn voornamelijk de buitenlanders. Die mensen komen niet in de raad om alle beleidsstukken te lezen en te stofkammen. Hun boodschap klinkt als brallen. Moet ik nu gaan vrezen dat zo’n partij prima past bij bralfiguren die we nu al hebben? De raadzaal is geen speeltuin voor zeveraars en kommaneukers. De raadzaal is goed beschouwd van de burgers in Hoorn. Die meenden politici te kiezen die hun energie aan het welzijn van de stad beloofden te besteden. Als je discussiespelletjes wilt spelen, ga dan naar de kroeg.

De democratie, zoals we die hebben uitgedacht in Nederland is mij een hoop waard. Willen de dames en heren politici alsjeblieft daar blijvend rekening mee houden?

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post