Column Sjaak Grosthuizen: Over doorgezaagde Symen

Reactie(s)

24 december 2016 – Column Sjaak Grosthuizen: Over doorgezaagde Symen

Een mens leeft niet alleen. Dat ligt aan de genen van de mens. De mens is een groepsdier, een sociaal wezen met behoefte aan soortgenoten om zich heen. Wie helemaal alleen staat wordt door iedereen als zielig gezien, tenzij de persoon daarvoor een bewuste keuze heeft gemaakt. Voor kluizenaars en isoleercelbewoners koesteren we weer heel andere gevoelens. De mens wil bij een groep horen, want dat levert heerlijke ervaringen op.

In Nederland kun je bijna orgastische saamhorigheidsgevoelens ontlenen aan massaal bezochte evenementen, zoals een voetbalwedstrijd of stadionoptredens van muzikanten. Dat kan zelfs bij optredens van de Toppers. Zelf heb ik dankbare groepservaringen opgedaan bij de afsluiting van een Pax-Christietocht en tijdens demonstraties tegen kernwapens. Dat doet wat met je. Bijna religieus. Achteraf begon ik me te realiseren dat dit georganiseerde en misschien wel strak geregisseerde momenten zijn geweest, waaraan ik me kritiekloos heb overgegeven. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mij ook bij schijnbaar spontane uitingen van groepsbelevingen wat meer afzijdig houd. Je zult mij niet aantreffen met oranje kleding met dito pruik wanneer Nederland mondiale voetbalprestaties viert.

In de politiek, en zeker in de landelijke, lopen mensen rond die gebruik maken van die menselijke oerdrift om ergens bij te horen. Populisten, die elke mogelijkheid die de media hen biedt uitbuiten om de groep zo groot mogelijk te maken zodat een bepaald doel kan worden bereikt. Wilders doet dat en in zijn spoor zit nu ook Jan Roos.

Jan Roos is de man die een referendum over het handelsverdrag met de Oekraïne wist te organiseren en voorts wist om te buigen naar een keuze waar het referendum niet over ging. Jan Roos bouwde een ingewikkeld dossier om tot een eenvoudige leugen en wist dat meesterlijk te verkopen, door een beroep te doen op de angst dat de eigen groep zou worden aangevallen door een vreemde mogendheid.

En toch is er in Hoorn iemand die zelfs veel verder gaat dan dat

Wanneer ik het immer verongelijkte gezicht van Jan Roos op tv zie en hem hondsbrutaal zie verdergaan met het verspreiden van verhalen over de apocalyptische koers van de huidige regering, dan kan ik me nauwelijks voorstellen dat er ook maar één zinnig mens hem zijn of haar vertrouwen zou schenken. En toch is er in Hoorn iemand die zelfs veel verder gaat dan dat: Symen van der Meer, raadslid van Hoorns Belang.

Ik meende Symen te kennen als politicus met hart voor het belang van de burgers in de stad. In de raad altijd te horen met goed doordachte en intens doorleefde standpunten. Geen populist die om zijn doel te bereiken angst- of onderbuikgevoelens wil oproepen bij mensen die hij wil vertegenwoordigen. Goed, hij kan er enorm over door blijven zeuren en zaniken, zover dat je zou willen uitroepen: ja nu weten we het wel Symen, hou alsjeblieft even je kop dicht! Maar dat doet hij vanuit serieuze bevlogenheid, als gedreven politicus en niet als populist. Dacht ik dus.

ja nu weten we het wel Symen, hou alsjeblieft even je kop dicht

Nu staat hij als nummer 8 op de lijst van VNL, het afgescheiden plukje PVV, dat nu alle hoop op Jan Roos heeft gevestigd. Ze vissen in de vijver waarin ook Geert Wilders vist. De boodschap is duidelijk: Rutte en zijn zootje, inclusief die stakkers van de PvdA helpen ons mooie landje naar de ratsmodee en houden, gesteund door andere zogenaamd fatsoenlijke partijen uitverkoop van alles wat ons dierbaar is naar dat gretig kwijlende Europa dat zelf niets bijdraagt aan welvaart en welstand. De VNL, de enige echte klassiek-liberale partij zal ons volk duidelijk maken dat er nog maar één reële hoop bestaat om het tij te keren: Jan Roos, nu ook gesteund door Symen van der Meer, de man die je met gerust hart volledig kan doorzagen. Jan Roos, de man van het nieuwe puur Hollandse groepsgebeuren. Laat je door hem opjutten, dan hoor je er weer helemaal bij!

Hoe moet ik nu verder tegen Symen aan kijken? Is hij nu Hoorns prominentste populist? Zal Symen nu het Hoornse volk bedienen met échte oplossingen voor de zaken waarmee het college zich maar niet mee wil bezighouden? Zal ik voortaan achter de stoel van Symen de zelfingenomen kop van Jan Roos blijven zien?

‘Misschien zijn sommige mensen eerst verbijsterd,’

Symen werd gevraagd naar de reacties die hij verwacht. ‘Misschien zijn sommige mensen eerst verbijsterd,’ scheen hij toen te hebben geantwoord. Dat zag hij scherp, moet ik hem nageven. ‘Maar dat zal veranderen als ze horen welk verhaal VNL te vertellen heeft,’  maakte hij de zin af. Daar kan hij zich behoorlijk in vergissen, of het moet zo zijn dat ik me al jaren vergis in het groepsgevoel dat je altijd kon beleven bij Hoorns Belang.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post