Column Sjaak Grosthuizen: Zijn onze politici wel genoeg neanderthaler?

Reactie(s)

13 februari 2016 – Column Sjaak Grosthuizen: Zijn onze politici wel genoeg neanderthaler?sjaak

Afgelopen week las ik een artikel in de krant over de aanwezigheid van DNA-materiaal van neanderthalers dat bij sommigen nog aanwijsbaar is. Het zou medeveroorzaker kunnen zijn van een paar medische klachten. Wanneer ik mij afbeeldingen voor de geest haal van deze primitieve humanoïden, dan kan ik me bijna niets anders voorstellen. Toch waren de lichamelijke ongemakken anders dan ik zou hebben voorspeld. Ik zou denken aan de in de media steeds maar opduikende afwijkingen die met honkbalpetjes op staan te brullen dat daar een piemel in moet of dat een keeper die van club verandert gelyncht dient te worden.

 

 

Dat blijkt toch anders te liggen. Ik hoorde op de radio iemand die er verstand van heeft beweren dat het juist de homo sapiens is die de minder aardige diersoort is die de plaats van de neanderthalers heeft ingenomen. En die minder leuke eigenschappen bezit deze humanoïde soort, waartoe wij ons allen met enige trots rekenen, nog onverminderd. We schijnen een wreedaardige nietsontziende zoogdierenras te zijn dat weinig nodig heeft om op het gebied van moord- en martelzucht alle andere diersoorten met het grootste gemak te overtreffen. De aanwijzingen daarvoor hoeven we niet eens alleen in de geschiedenis te zoeken.

En naar jezelf natuurlijk.

 

Met een dergelijke mededeling in het achterhoofd is het een beetje raar kijken naar de mensen om je heen. En naar jezelf natuurlijk. Nu kan ik me het moment niet heugen dat ik een ander mens zodanig heb verscheurd of aangepakt dat ik daarvoor zelfs naar Nederlandse maatstaven een lange tijd veilig opgeborgen moest blijven, maar iedereen weet dat er door iedereen meer gedacht wordt dan uitgesproken of geschreven. Je zou kunnen beweren dat dit alleen bij de door Wilders wakker geschudde homo sapiens wat luider te horen is, maar dat hoeft dus niet direct de genetische invloed van de neanderthaler te zijn geweest.

Beschaving zou wel eens de mantel kunnen zijn waaronder de genetisch bepaalde agressie van de homo sapiens verborgen wordt gehouden. Mensen wordt stap voor stap geleerd die agressie subtiel te verpakken. Niet met messen, maar vlijmscherpe woorden iemand neersabelen.

 

Met deze nieuwe kennis kijk ik ook terug op gesprekken met en mededelingen van verontruste politici in Hoorn. Achter de doorgaans nette spreektaal van onze college- en raadsleden zouden wel eens ernstig agressieve homo sapiensgedachten schuil kunnen gaan. En voor mijn naïeve oren verborgen gebleven acties van een college, dat linksom of rechtsom, in dit geval waarschijnlijk iets meer linksom, de eigen agenda blijft uitvoeren onder het mom van openheid en hoog democratisch gehalte.

Is dat kwalijk te noemen?

Procedures omzeilen, meningen peilen en dan toch eigengereid doorgaan, meerderheden afdwingen in coalitieverband, slinkse trucjes en noem maar op. Is dat kwalijk te noemen? Wanneer de oppositie de bestuurdersrol overneemt zal dat toch niet over zijn. Is politiek een verwerpelijke stiekeme en smerige manier van agressie te noemen of is die volledig passend binnen de aard van de zoogdierensoort die wij nu eenmaal zijn? Of hebben wij ons kunnen vrijmaken van onze genen en ons kunnen vormen naar ideale beelden van een mens?

ik de reactie zal krijgen: kijk eens naar jezelf!

 

En wanneer ik nu eens naar mijzelf kijk, zie ik dan in mijn ruim 600 geschreven columns een lichtend voorbeeld van vrijgemaakte zachtmoedigheid, lankmoedigheid, begrip en mededogen en alle mooie menselijke eigenschappen die onze wereldreligies claimen te verspreiden? Ik vrees dat wanneer ik een wethouder of raadslid confronteer met een in mijn ogen een homosapienszonderneanderthalerinvloedgerelateerde actie, ik de reactie zal krijgen: kijk eens naar jezelf!

 

Ik troost me met de gedachte dat de genen van de moderne mensensoort ook ruimte laat voor mooie eigenschappen. Ik heb er zelf vast wel een paar van. Ik weet het eigenlijk wel zeker. Mevrouw Grosthuizen laat zich echt niet met iedereen in. En onze Hoornse politici? Wees maar gerust: de meeste college- en raadsleden zullen toch ook wel beschikken over trekjes van een neanderthaler.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post