Koninklijke erepenning voor 50-jarig Het Masker

Reactie(s)
Foto Facebook/Carnavalsvereniging Het Masker

Foto Facebook/Carnavalsvereniging Het Masker

ZWAAG – Vrijdag 5 februari reikte burgemeester Yvonne van Mastrigt namens Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke erepenning uit aan Carnavalsvereniging Het Masker uit Zwaag. De vereniging ontving de erepenning vanwege het 50-jarig bestaan. Namens de gemeente Hoorn overhandigde de burgemeester ook een Eenhoornzegel aan de vereniging ter waarde van 500 euro vanwege dit jubileum.

Grootste boven de rivieren

De Zwaagse Jongeren Beweging (JB), organiseerde in de zestiger jaren al een aantal keren een carnavalsbal aan de vooravond van de vastentijd. Dat mondde in 1966 uit in de oprichting van Carnavalsvereniging Het Masker. De vereniging organiseert elk jaar een groots carnavalsfeest. Belangrijk onderdeel daarvan is de grote Zwaagse optocht op de carnavalszondag die zo’n 50.000 bezoekers trekt. De optocht is in Nederland de grootste ‘boven de rivieren’ en telt zo’n 550 deelnemers. Ruim 150 vrijwilligers steken ieder jaar opnieuw veel tijd in de organisatie van het jaarlijkse carnavalsfeest dat door het jaar heen op verschillende carnavaleske momenten wordt gevierd. Ook de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder viert sinds enkele jaren het carnaval volop mee.

Carnavalsweekend

In het carnavalsweekend zelf organiseert Het Masker veel activiteiten voor jong en oud. De senioren die in de Perelaar wonen krijgen rozen, de basisscholen krijgen bezoek van Het Masker, er zijn activiteiten voor 50-plussers, er is een speciale kinderoptocht waaraan maar liefst 300 kinderen deelnemen, er is een speciaal alcoholvrij carnavalsfeest voor tieners, de optocht wordt afgesloten met een feestavond, op de late zaterdagavond is er voor de volwassenen uit heel Westfriesland een feest, er is een gehuwdenbal en er wordt een speciale avond gehouden voor VIP’s.

Erepenning

De Koninklijke erepenning wordt – onder voorwaarden – uitgereikt ter gelegenheid van de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Met de toekenning van de Koninklijke erepenning mag de vereniging de afbeelding van de penning (afbeelding van de Koning) officieel gebruiken voor onder meer briefpapier. Ook mag de vereniging de volgende tekst gebruiken: “Carnavalsvereniging Het Masker, onderscheiden met de Koninklijke Erepenning”.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post