Luchtvervuiling in meegerookte sigaretten; Dit zijn de waarden in Westfriesland

Reactie(s)

WESTFRIESLAND – Ongemerkt roken Nederlanders gemiddeld meer dan vijf sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die we inademen. Rotterdam is de ‘Meerookhoofdstad’ van Nederland. Dit blijkt uit een publicatie van Mileudefensie van medio augustus.

Wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht ontwikkelden onlangs een wetenschappelijke rekenmethode om de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met die van het meeroken van sigaretten. Milieudefensie heeft op basis van deze modellen berekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden ‘meegerookt’ door het inademen van vervuilde lucht.

Op basis van de berekeningen kwam Rotterdam met bijna zeven meegerookte sigaretten per dag op de eerste plaats terecht en verdient daarmee het predikaat ‘Meerookhoofdstad’. Vlieland is het schoonst, daar rookt men ‘slechts’ 2,8 sigaretten mee. Bram van Liere van Milieudefensie: “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

Westfriesland

Hieronder de gemiddelde hoeveelheid meegerookte sigaretten per gemeente in Westfriesland.

Gemeente # in NL Sigaretten
Hoorn 306 4,2
Koggenland 322 4,0
Stede Broec 327 4,0
Drechterland 331 3,9
Opmeer 333 3,8
Enkhuizen 336 3,8
Medemblik 338 3,8

Tekst en data via www.milieudefensie.nl

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post