Naam brug Geldelozeweg verwijzing naar historische ‘De Togt’

Reactie(s)
Kaart van de gemeente Hoorn uit 1869, Links bovenin bij Koepoortsweg, de togt.

Kaart van de gemeente Hoorn uit 1869. Linksbovenin bij Koepoortsweg, De Togt die doorliep richt Zwaag.

HOORN – Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn heeft een besluit genomen over de naam van de brug op de Geldelozeweg en het fietspad naar Zuiderhout.

De brug op de Geldelozeweg in het Risdammerhout park gaat Tochtebrug heten. Vernoemd naar de historische sloot de Togt die daar oorspronkelijk liep. Het fietspad tussen Westerblokker en Zuiderhout krijgt de naam Zuiderhoutpad. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Oorsprong naam Tochtebrug

In het park Risdammerhout ligt een brug ter hoogte van Geldelozeweg 11 die de naam Tochtebrug krijgt. Dit is mede op verzoek van Vereniging Oud Hoorn. Deze naam verwijst naar  een historische afwateringssloot ‘de Togt’. Deze sloot liep langs de Koepoortsweg door naar de Geldelozeweg. Het is een belangrijk historisch onderdeel van Hoorn. Wat ooit een onbewoond moerassig veenlandschap was, werd dankzij het graven van greppels en sloten bewoonbaar. De oudste bewoning aan het Grote Noord dateert uit de late dertiende eeuw. Voor de ontwatering werd een brede sloot gegraven: de Gouw. Deze ging iets noordelijker over in de Togt. Met de Togt stond Hoorn in  verbinding met Zwaag en Venhuizen.

Tot de 19e eeuw werd op de kaarten ‘de Togt’ met een ‘g’ geschreven. Door de vernieuwing in de spelling van de Nederlandse taal werd het later met ‘ch’ geschreven.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post