Vier melding Reddingstation Wijdenes in 24 uur

Reactie(s)

MARKERMEER – Het waren drukke dagen voor de vrijwilligers van Reddingstation Wijdenes. Vanaf zondagmiddag kregen zij vier alarmeringen binnen 24 uur.

Reddingboot De Gooier was net onderweg terug van een bezoek aan de Expeditie Marker Wadden, toen om kwart over een door het kustwachtcentrum gevraagd werd richting Hoorn te gaan voor een motorboot met problemen. Eenmaal onderweg kwam het bericht dat de motor weer aan de praat was waardoor er weer koers gezet kon worden richting Wijdenes.

Tien minuten later kwam er een tweede melding binnen. Ditmaal van een noodbaken waarop direct koers werd gezet richting de betreffende positie. Even later kwam het bericht dat het een valse melding betrof waardoor de reddingboot uiteindelijk alsnog richting de thuishaven kon.

Oosterleek

Een paar uur later even na 17:00 uur werden de vrijwilligers opnieuw gealarmeerd. De mast van een zeiljacht was tijdens de harde wind en hoge golven gebroken. Dit vond plaats 3,5 mijl zuidoost van Oosterleek. Een passerend zeiljacht die het zag gebeuren heeft via marifoonkanaal 16 het kustwachtcentrum om assistentie gevraagd die direct alarm heeft gemaakt voor reddingboot De Gooier. Reddingboten uit Enkhuizen die net een lek zeiljacht bij De Gier Maritiem hadden afgeleverd voeren eveneens uit richting het zeiljacht. Bij aankomst van de reddingboten had bergingsvaartuig Loki de mast reeds geborgen. De berger heeft het jacht naar Wijdenes gesleept.

Maandag

Maandagmorgen kwam er bij het kustwachtcentrum een VHF DSC noodsignaal binnen vanaf een zeiljacht op het Markermeer. De positie die automatisch bij een DSC noodsignaal wordt doorgestuurd was nabij de Meeuwenkolonie tussen Schellinkhout en Wijdenes.

Direct is er alarm gemaakt voor reddingboot De Gooier en door het kustwachtcentrum is omliggende scheepvaart gevraagd of zij iets hadden gezien. Dit bleek niet het geval waarop er een zoekactie is gestart in het gebied. Reddingboot De Gooier heeft diverse schepen en een kanoër aangesproken. Na een zoekactie van ongeveer een half uur is er in overleg met het kustwachtcentrum besloten om de zoekactie te beëindigen. Er is niks aangetroffen.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post