Waarschuwing zwemwater Streekbos door Blauwalg

Reactie(s)

HOOGKARSPEL – Na een controle van het zwemwater in het Streekbos heeft het Recreatieschap blauwalg geconstateerd. Er geldt een waarschuwing voor het zwemwater door de aanwezigheid van blauwalg. Door het warme weer en weinig regen na maandag verhoogt de kans op blauwalg in het water.

Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, betekent dat volgens het recreatieschap dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. “Er mag wel gezwommen worden; de recreant moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei). Op een informatiebord bij de zwemwaterlocatie wordt uitgelegd waarom er een waarschuwing is gegeven.” Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen.

Vooroever

In de regio Westfriesland geldt ook een waarschuwing voor de vooroever in de gemeente Medemblik. Voor de locaties Regatta Strand, Vlietsingel Poel en Het Nesbos geldt een waarschuwing ivm blauwalg. Vooroever Koopmanspolder en Vooroever Andijk hebben in het overzicht van zwemwater.nl twee iconen, zowel negatief zwemadvies als een waarschuwing voor blauwalg. Navraag bij het recreatieschap leert het waterkwaliteit in de Koopmanspolder al meerdere jaren slecht is en daarom een continue negatief zwemadvies heeft. Bij Andijk zijn tot recent altijd de meetwaarden gebruikt van de koopmanspolder. Maar uit eigen metingen van het recreatieschap blijkt dat de kwaliteit onder de wettelijke norm blijft en dus geen negatief zwemadvies zou moeten hebben. Wel is ook hier recent blauwalg geconstateerd.

Actuele informatie over zwemwater is te vinden via de landelijke zwemwaterwebsite www.zwemwater.nl en in de zwemwaterapp.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post