Maand oktober in Enkhuizen in teken van VOC

Reactie(s)

ENKHUIZEN – De maand oktober staat in Enkhuizen in het teken van het VOC verleden van de stad. De komst van het replica-schip ‘De Halve Maen’ uit Hoorn en het oudste aandeel ter wereld hebben Enkhuizen geïnspireerd om een pop-up museum te openen in oktober 2016. Daarnaast is er een heus VOC diner in de Westerkerk op 15 oktober.

In het pop-up museum is een tentoonstelling te bewonderen met als thema ‘de financiering van de VOC’. Het oudste aandeel, het verhaal van Pieter Harmensz, de VOC en daarmee de lokale geschiedenis van de stad Enkhuizen worden op bijzonder wijze belicht voor inwoners en bezoekers. Er is een bewindhebberskamer ingericht, alsof de heren bewindhebbers van de kamer Enkhuizen nog maar net zijn weggelopen. De bewindhebbers bepaalden het beleid van de kamer Enkhuizen, waardoor een aandeel zoals dat van Pieter Harmensz winst kon opleveren. Naast deze bijzondere, tijdelijke tentoonstelling is ook het Waaggebouw sinds lange tijd weer te bewonderen.

Programma

  • 1 oktober om 17.00 uur: Opening pop-up museum (voor genodigden)
  • 2 t/m 30 oktober (Woensdag t/m zondag, 13.00 tot 17.00 uur): Pop-up museum open voor bezoekers, toegang gratis (maandag en dinsdag gesloten)
  • 14 oktober om 16.00 uur: Feestelijke verwelkoming Halve Maen in Enkhuizen, adres: Dijk 36, nabij het Snouck van Loosenhuis en de Drommedaris
  • 15 oktober van 10.00 tot 17.00 uur: Halve Maen open voor bezoekers, toegang gratis
  • 15 oktober om 19.00 uur: VOC-diner in de Westerkerk, ‘Aan tafel met Pieter Harmensz’, een feest voor en door Enkhuizers! Om de eigen geschiedenis te vieren!
  • 16 oktober van 10.00 tot 16.30 uur: Halve Maen open voor bezoekers, toegang gratis
  • 16 oktober om 11.00uur: Lezing over de vondst van het oudste aandeel door Ruben Schalk en Jan de Bruin, Drommedaris, toegang: 5 euro
  • 16 oktober om 17.00 uur: Halve Maen vertrekt weer
  • 2, 9, 16, 23 en 30 oktober om 14.00 uur: Iedere zondag een VOC-stadswandeling ‘Aan de hand van Harmensz’ onder leiding van een stadsgids. Start- en eindpunt bij de Waag, toegang gratis.
De hele maand oktober: digitale stadswandeling ‘Aan de hand van Harmensz’ via www.vocwandeling.nl, waarbij op eigen gelegenheid een VOC-proeverij genuttigd kan worden bij restaurant Onder de Wester.
Bron: tekst www.enkhuizen.nl
Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post