Markante Westfriezen en hun water; Onno van der Zweep

Reactie(s)

ENKHUIZEN – Tijdens de Westfriese Waterweken naast aandacht voor de vele activiteiten ook aandacht voor een (markante) Westfries over zijn relatie met het water. Met de Waterweek Enkhuizen die nu bezig zijn als achtergrond een gesprek met Onno van der Zweep, zeilschipper op het zeilschip ’Schuttevaer’ met als thuishaven Enkhuizen.

zeilschip ’Schuttevaer’ thuishaven Enkhuizen

zeilschip ’Schuttevaer’

Wat is uw mooiste plek in Westfriesland? De Westfriese omringdijk bij Vuurtoren ‘De Ven’. De weidsheid van het IJsselmeer, met in de verte de ‘kliffen’ van Friesland. Achter je de geborgenheid van de polder, met het silhouet van Enkhuizen.

Welke rol speelt water in uw leven/werk/hobby? Ik leef van de wind: ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt, en zeil al 35 jaar met gasten over het IJsselmeer.

Hoeveel uren per week/maand werkt u met water? In de zomer full-time, in de winter doe ik onderhoud aan het schip. En schaats ik regelmatig op bevroren water in Hoorn.

Beheerst u het water of beheerst het water u? Je probeert controle te houden over de elementen, meestal lukt dat. Dit voorjaar een keer niet: na droogvallen op het Wad kreeg ik het schip niet van de plaat en moest hulp inroepen van de KNRM.

Hoe belangrijk is (dit) water in uw gemeente? Onlosmakelijk, Enkhuizen is ontstaan door de gunstige ligging aan het water, en is dat nog steeds: de hoofdstad van het IJsselmeer !

Hoe bekend is dit water in uw gemeente? Zeer bekend: Er was even een wild plan om een haven te dempen, een volksopstand was het gevolg.

Waarom moeten andere mensen uw water ook mooi/belangrijk vinden? Een prachtige havenstad aan het IJsselmeer en een vloot zeilschepen die uniek is in de wereld. De zeilschepen, we krijgen geen subsidie, verfraaien ook de havens. Iedereen die dit leest kan een steentje bijdragen door een dagje of weekend met ons mee te varen.

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post