Burgemeester blog 2: Water, de marine en de Chileense kaasoorlog

Reactie(s)

Foto via Twitterprofiel Yvonne van MastrigtHoornse burgemeester Yvonne van Mastrigt verblijft deze week in Chili ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Op 29 januari 2016 is het 400 jaar geleden dat Kaap Hoorn door Schouten en Lemaire werd gerond en vernoemd naar hun thuishaven Hoorn. Op deze dag wordt dit op meerdere plaatsen in de wereld herdacht en gevierd. Bijvoorbeeld op Kaap Hoorn zelf, maar ook in Hoorn en Rotterdam. In de aanloop naar de festiviteiten houdt de burgemeester u via dit blog op de hoogte van haar avontuur door Chili.


foto strand, blog 2
De lange kustlijn van Chili geeft een langgerekt zicht op de oceaan. Dezelfde oceaan als waar Schouten en LeMaire voeren nadat ze Kaap Hoorn hadden gerond. De kustlijn van Chili is op de meeste plekken rotsachtig en stijl. Het lijkt meer op de Noorse kust dan op onze Noord-Hollandse kust. Maar op de plekken waar het wat vlakker is en er zandstranden zijn, genieten de Chilenen volop van hun kust. Vooral nu het zomervakantie is. Met name de kusten dicht bij de hoofdstad zijn in het weekend erg in trek.

Graag zou ik Chileense ondernemers onze Noord-Hollandse kustplaatsen, horeca en campingvoorzieningen willen laten zien. Maar ook andere voorzieningen die ondernemen aan een prachtige kustlijn nog succesvoller kunnen maken. De Chileense kust kent echter ook gevaar. Overal staan waarschuwingsborden voor Tsunami gevaar. In februari 2010 heeft een enorme tsunami honderden levens geëist. Grote investeringen worden er gedaan om de bevolking tegen het water te beschermen.

In andere delen van Chili wordt juist iedere druppel water gekoesterd. Zorgvuldige irrigatie moet op de meest droge plekken in dit land voedselproductie mogelijk maken. Precisie landbouw is een thema waar onze regio en Chileense regio’s elkaar wellicht kunnen versterken. foto veiligheid, blog 2 Mijn terugreis naar Santiago voert me door Valparaiso. De Chileense marine haven. In het hart van de stad staat een groot imposant marine gebouw. In dit gebouw is de Chileense vereniging van Kaap Hoornvaarders gevestigd. De haven van Valparaiso wordt grotendeels door marine activiteiten gedomineerd. Maar er vertrekt ook een veerboot naar de Paaseilanden en de stad heeft de ambitie om meer civiele bedrijvigheid naar zich toe te trekken.

Valparaiso is nu al de grootste en belangrijkste haven van Chili en is van plan dit verder uit te bouwen. De vergelijking met Den Helder dringt zich op! Rijden over de snelweg in Chili is een ware belevenis. Je komt er van alles tegen! Mensen die met reiskoffers en al oversteken, wielerpelotons die tegen het verkeer in over de vluchtstrook om het hardst fietsen.

Maar net buiten Santiago ook heel veel kaasverkopers. Heel veel lokale kaasproducenten brengen hun kazen daar waar de meeste klanten langs komen; de snelweg. Langs de snelweg woedt een reuze strijd om de meeste aandacht. Wapperend met witte vlaggen proberen de kaasboeren automobilisten tot aankopen te verleiden. foto kaasverkopers langs de snelweg, blog 2 Dit tafereel doet denken aan een stukje van onze eigen geschiedenis. Tot aan de drooglegging van de Grote Waert (nu Heerhugowaard) moesten kaasboeren uit de regio kiezen of ze via het water hun kaas aan gingen bieden op de markt in Alkmaar of die van Hoorn. Hoewel Alkmaar zichzelf profileert als kaasstad, is de kaasmarkt van Hoorn ouder.

Die kaasboeren namen ook andere agrarische producten mee van boeren uit hetzelfde dorp. Wanneer ze toch in de stad waren deden ze gelijk inkopen voor zichzelf en het halve dorp. In deze jaren was er sprake van een ‘natte handelsoorlog’ tussen Alkmaar en Hoorn. Nu de ‘handelsoorlog’ met Alkmaar voorbij is, is het misschien tijd om ons met onze kaas eens in de Chileense ‘kaasoorlog’ te mengen. Er wordt hier heel veel kaas gegeten. En ook heel veel verschillende kaas gemaakt. Chilenen zijn dol op kaas. En heel smaakvol, vaak verwerkt in heerlijke gerechten maar ook gewoon voor op het broodje bij het ontbijt.

Zouden de Chilenen ook van onze Beemster of Westfriese kazen houden? En misschien kan de Chileense kaas wel een succesnummer worden in onze horeca!

Nieuwswebsite Onswestfriesland.nl is mediapartner van het evenement 400 jaar Kaap Hoorn. Burgemeester Yvonne van Mastrigt deelt via een blog op deze website haar ervaringen over de reis naar Kaap Hoorn in Chili.


Tip, volg ons op facebook en lees direct de volgende delen. Lees ook de andere delen:

Burgemeester blog 1: Op weg naar Kaap Hoorn
Burgemeester blog 2: Water, de marine en de Chileense kaasoorlog
Burgemeester blog 3: Eerste festiviteiten een groot succes

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post