Burgemeester blog 3: Eerste festiviteiten een groot succes

Foto via Twitterprofiel Yvonne van Mastrigt

Burgemeester Yvonne van Mastrigt

Hoornse burgemeester Yvonne van Mastrigt verblijft deze week in Chili ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Op 29 januari 2016 is het 400 jaar geleden dat Kaap Hoorn door Schouten en Lemaire werd gerond en vernoemd naar hun thuishaven Hoorn. Op deze dag wordt dit op meerdere plaatsen in de wereld herdacht en gevierd. Bijvoorbeeld op Kaap Hoorn zelf, maar ook in Hoorn en Rotterdam. In de aanloop naar de festiviteiten houdt de burgemeester u via dit blog op de hoogte van haar avontuur door Chili.


 

Vandaag een goede start gemaakt met het officiële programma. In de ochtend stond op de Nederlandse ambassade een bespreking gepland over de mogelijkheden om het komend jaar een handelsdelegatie vanuit Noord-Holland naar Chili te laten gaan. Die mogelijkheden zijn er zeer zeker. De ambassade gaat daar de komende tijd voorwerk voor verrichten en doet dat in nauwe samenwerking met de gemeente Hoorn en de Provincie Noord-Holland. In de komende week worden daarover nog verschillende besprekingen gevoerd. Wellicht dus daarover later meer.

20160127-IMG-20160127-WA0005 (Medium)

Officiële delegatie foto’s bij de Nederlandse ambassade

Tentoonstelling 400 jaar Kaap Hoorn

In de middag zijn bij de ambassadeur de officiële delegatie foto’s gemaakt. Daarop vanzelfsprekend de ambassadeur (rechts) maar ook vice-admiraal Borsboom (4e van links) die als vertegenwoordiger namens de Minister van Defensie bij het programma aanwezig is. En natuurlijk de burgemeester van Hoorn die bij wijze van hoge uitzondering de ambtsketen mee naar het buitenland heeft genomen.

Tijdens de opening van de tentoonstelling in de Nationale Bibliotheek in Santiago is er veel aandacht voor de historische relatie tussen Chili en Nederland en in het bijzonder met de stad Hoorn. Het was mooi om te horen dat Chileense wetenschappers zo nauwkeurig omspringen met onze gemeenschappelijke geschiedenis. Zo was hen opgevallen dat uiteindelijk LeMaire vernoemd is met een zeestraat terwijl ‘De Eendracht’ toch Willem Schouten als schipper kende. In Chileense ogen opvallend dat de financierder van de hele ontdekkingsreis uiteindelijk meer hulde toegezwaaid heeft gekregen dan de schipper.

Tentoonstelling over 400 jaar Kaap Hoorn in de bibliotheek

Tentoonstelling over 400 jaar Kaap Hoorn in de bibliotheek

De opening van de tentoonstelling trok veel publiek en veel pers en in de toekomstige weken ongetwijfeld ook veel belangstellenden. De tentoonstelling is zo opgezet dat alle bezoekers van de Nationale Bibliotheek altijd door de tentoonstelling moeten lopen om de bibliotheek te bereiken. Dagelijks zijn dat er ongeveer 1200! Bovendien is de tentoonstelling voor een heel breed publiek gemaakt en belicht verschillende aspecten van Kaap Hoorn. Met de samensteller van de tentoonstelling heb ik inmiddels contact om de tentoonstelling ook naar Hoorn te kunnen brengen. We zullen moeten kijken of dat haalbaar is.

Kaap Hoorn kruisen

Onderdeel van de activiteiten de afgelopen periode is onder andere het publiceren van een boekje met de titel: ‘Kaap Hoorn kruisen”. De foto’s in het boekje zijn gemaakt door een Nederlandse fotograaf aan wie ik gevraagd heb een korte signeertekst in het Hoornse exemplaar te schrijven. Zo documenteren we nog beter de bijzondere activiteiten die in het jubileumjaar 400 jaar Kaap Hoorn zowel door Chilenen als door Nederlanders worden georganiseerd.

Bij de tentoonstlling met

Bij de tentoonstelling met vice-admiraal Borsboom vertegenwoordiger namens de Minister van Defensie.

Aandacht in Chili

Ik ben vandaag onder de indruk geraakt van de aandacht die 400 jaar Kaap Hoorn in Chili krijgt. Niet alleen door hoogwaardigheidsbekleders maar ook door ondernemers, schrijvers, wetenschappers. Ook het grote publiek in Santiago wordt heel actief betrokken bij dit historische feit. Daar mogen we in Nederland best een beetje trots op zijn, van genieten en goed benutten. Want de Kaap bindt, dat is zeker.


Nieuwswebsite Onswestfriesland.nl is mediapartner van het evenement 400 jaar Kaap Hoorn. Burgemeester Yvonne van Mastrigt deelt via een blog op deze website haar ervaringen over de reis naar Kaap Hoorn in Chili.

Tip, volg ons op facebook en lees direct de volgende delen. Lees ook de eerdere delen:

Burgemeester blog 1: Op weg naar Kaap Hoorn
Burgemeester blog 2: Water, de marine en de Chileense kaasoorlog

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant