Burgemeester blog 4: Onderweg naar ‘Terra Incognita’

Foto via Twitterprofiel Yvonne van Mastrigt

Burgemeester Yvonne van Mastrigt

Hoornse burgemeester Yvonne van Mastrigt verblijft deze week in Chili ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Op 29 januari 2016 is het 400 jaar geleden dat Kaap Hoorn door Schouten en Lemaire werd gerond en vernoemd naar hun thuishaven Hoorn. Op deze dag wordt dit op meerdere plaatsen in de wereld herdacht en gevierd. Bijvoorbeeld op Kaap Hoorn zelf, maar ook in Hoorn en Rotterdam. In de aanloop naar de festiviteiten houdt de burgemeester u via dit blog op de hoogte van haar avontuur door Chili.


 

20160128-foto blog 4 cockpit

Het avontuur per schip naar Kaap Hoorn gaat nu echt beginnen. En het contrast kan haast niet groter zijn dan 400 jaar geleden. Schouten en LeMaire op een schip met veel te veel mensen omdat De Hoorn net voor de kust van Patagonia is vergaan, wij met een relatief klein gezelschap op een groot en modern marineschip. Een schip met safety instructies (dat zal in die tijd vast wel anders zijn gegaan) en satelliet en computers.

Geen touwen, geen hout, maar staal,  nog wel steeds de papieren kaart met de route. Zij legden hun avontuur vast in een scheepsjournaal, ik doe dat met een digitaal blog. Het lukt mij nog net om dit blog te schrijven voordat ik offline ga, want wifi hebben we op dit moderne schip en in dit gebied niet. Ik ga nu dus echt het onbekende tegemoet. Dat is dan wel weer een vergelijking met 400 jaar geleden. Schouten en LeMaire gingen naar Terra Incognita; het onbekende Zuidland. Zonder wifi, maar met kaart van het gebied, ga ik ook het onbekende tegemoet. En dat voelt wel als een avontuur.20160128-foto blog 4  kaart

We varen door het Beagle Kanaal naar Puerto Williams. Bewust langs allerlei plekken met een Nederlandse naam, want dat willen de Chilenen graag aan ons laten zien. Ik kijk naar buiten en zie dolfijnen en walvissen. De Chilenen zijn enorm gastvrij en doen alles om het ons naar de zin te maken. Het voelt dus alsof de Chilenen dit ook voor ons hebben geregeld.

20160128-foto blog 4 marineschipHoe moet het dan geweest zijn 400 jaar geleden? Gelukkig staat dat in het scheepsjournaal beschreven. Vol met ontdekkingen (wij zien dolfijnen, zij zagen een zeeleeuw die de bemanning omschreef als: ‘beesten die zo groot als een jong paard waren, en de kop en manen van een leeuw hadden’), ontmoeten nieuwe bevolkingsgroepen, hun zoektocht naar eten en drinken, vol met avontuur, de handel met onbekende bevolkingsgroepen.

Waar Schouten en LeMaire en hun bemanning vaak tevergeefs zochten naar schoon drinkwater, komt er hier een karretje met water en andere drankjes langsrijden. En waar ze 400 jaar geleden spijkers voor kokosnoten moesten ruilen om te kunnen eten, dineren wij vanavond in de hut van de kapitein. Zij sliepen vaak in de open lucht op het dek, wij in mooie kleine hutjes op het marineschip.

Donderdag ontmoet ik in Puerto Williams de Hoornse Koen en Harm (9 en 11 jaar). Onze twee jonge avontuurlijke stadsgenoten die uitgenodigd zijn om hier te komen zeilen. Hoe mooi en gastvrij is dat! Donderdagavond varen we dan weer door naar Kaap Hoorn. Of we ook echt aan land kunnen op Kaap Hoorn is nog de vraag. Het weer is hier nu mooi, maar dat kan hier heel snel omslaan.


Nieuwswebsite Onswestfriesland.nl is mediapartner van het evenement 400 jaar Kaap Hoorn. Burgemeester Yvonne van Mastrigt deelt via een blog op deze website haar ervaringen over de reis naar Kaap Hoorn in Chili.

Tip, volg ons op facebook en lees direct de volgende delen. Lees ook de eerdere delen:

Burgemeester blog 1: Op weg naar Kaap Hoorn
Burgemeester blog 2: Water, de marine en de Chileense kaasoorlog
Burgemeester blog 3: Eerste festiviteiten een groot succes
Burgemeester blog 4: Onderweg naar ‘Terra Incognita’

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant