Burgemeester blog 5: Levende geschiedenis bij Kaap Hoorn

Reactie(s)
Foto via Twitterprofiel Yvonne van Mastrigt

Burgemeester Yvonne van Mastrigt

Hoornse burgemeester Yvonne van Mastrigt verblijft deze week in Chili ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Op 29 januari 2016 is het 400 jaar geleden dat Kaap Hoorn door Schouten en Lemaire werd gerond en vernoemd naar hun thuishaven Hoorn. Op deze dag wordt dit op meerdere plaatsen in de wereld herdacht en gevierd. Bijvoorbeeld op Kaap Hoorn zelf, maar ook in Hoorn en Rotterdam. In de aanloop naar de festiviteiten houdt de burgemeester u via dit blog op de hoogte van haar avontuur door Chili.


 

20160129-IMG-20160128-WA0001Het is onmogelijk op te houden met foto’s maken. Dolfijnen en walvissen in het zelfde vaarwater, gletsjers en scherpe bergtoppen. De omgeving is van een ongelofelijke schoonheid. De mooiste plekken, met ook Nederlandse namen, komen langs. Zoals bijvoorbeeld de prachtige Holland Gletsjer.

Samen met de kapitein hebben we uitgebreid stil gestaan bij de verrichtingen van schipper Schouten en zijn bemanning van ‘de Eendracht’. Het is goed om te merken met welk respect de scheepsofficieren van de Chileense marine spreken over het pionieren van onze stadsgenoten. De tocht van Schouten en LeMaire is hier levende geschiedenis!

20160129-IMG-20160128-WA0011

In Puerto Williams wachtten ons een aantal ‘Optimistjes’ van de zeilvereniging in Puerto Williams op. Daarbij waren ook onze hedendaagse Hoornse zeelhelden Koen en Harm. Bij de zeilwedstrijden behaalden zij een zesde en elfde plaats! Niet slecht in onbekend water waarin ook orka’s en zeeleeuwen zwemmen.

Samen met de vice-admiraal Borsboom mocht ik namens de Nederlandse regering, maar ook een beetje namens onze stad, een plaquette onthullen. Een blijvende herinnering aan 400 jaar Kaap Hoorn. Een replica hiervan hebben we in het museum in Puerto Williams achter gelaten. Het originele exemplaar nemen we mee naar Kaap Hoorn om daar te plaatsen.

20160129-IMG-20160129-WA0003

De Minister van Defensie vergezelt ons verder op onze tocht naar Kaap Hoorn voor de officiële herdenking. Het zal niet alleen een viering zijn van de 400 jaar oude banden tussen Hoorn en Chili, maar ook een moment om stil te staan bij alle zeelieden die rondom Kaap Hoorn zijn omgekomen. Want vanzelfsprekend zijn we heel trots op de schipper en zijn bemanning van de Eendracht.

Maar we mogen ook niet vergeten dat er op die route veel zeelieden uit Hoorn en Westfriesland zijn omgekomen bij scheepsrampen. Dat is de zwarte bladzijde die hoort bij de spannende zeemansverhalen over de ronding van Kaap Hoorn. We herdenken beide: de prijs die in mensenlevens is betaald en de zegentocht van Willem Schouten en zijn bemanning.


Nieuwswebsite Onswestfriesland.nl is mediapartner van het evenement 400 jaar Kaap Hoorn. Burgemeester Yvonne van Mastrigt deelt via een blog op deze website haar ervaringen over de reis naar Kaap Hoorn in Chili.

Tip, volg ons op facebook en lees direct de volgende delen. Lees ook de eerdere delen:

Burgemeester blog 1: Op weg naar Kaap Hoorn
Burgemeester blog 2: Water, de marine en de Chileense kaasoorlog
Burgemeester blog 3: Eerste festiviteiten een groot succes
Burgemeester blog 4: Onderweg naar ‘Terra Incognita’
Burgemeester blog 5: Levende geschiedenis bij Kaap Hoorn

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post