Met smartphone je eigen wijk en speelplekken beoordelen

Reactie(s)

HOORN – Ruim 150 kinderen uit Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier hebben meegedaan aan een onderzoek over hun wijk en de speelmogelijkheden. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier verder te verbeteren. Stichting Netwerk heeft het onderzoek uitgevoerd.

De ruim 150 kinderen uit groep 6 en 7 van vier basisscholen in Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier gingen onder begeleiding van Stichting Netwerk de wijk in. Ze kregen telefoons met een speciale fotoapplicatie (Lomap) waarmee ze in beeld en woord hun mening konden geven. In groepjes van drie of vier leerlingen maakten ze foto’s van plekken waar ze graag spelen en van plekken waar ze zich niet prettig voelen. Bij de foto’s gaven ze met een kleur en icoon aan of ze positief of negatief waren over een plek, en in tekst gaven ze uitleg over hun beoordeling.

Naast de onderzoeken in de wijk, zijn er dertig groepsinterviews gehouden waar ruim honderd kinderen aan hebben meegedaan. Daar vertelden kinderen hoe ze hun wijk beleven en wat er nodig is om het voor hen nog fijner te maken.

Woordenwolk met reacties van de kinderen.

Woordenwolk met reacties van de kinderen.

Resultaten onderzoek

Het onderzoek laat zien dat de meeste kinderen uit Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier na school graag buitenspelen. Ze gaan dan naar een speelplek, een pleintje of fietsen rond in de wijk. Ze hebben vaste plekken waar ze heen gaan en ze spelen voornamelijk rondom hun eigen school en in hun eigen straat.

positieve en negatieve beoordelingen

positieve en negatieve beoordelingen

Verbeteringen

Wethouder Theo van Eijk: ‘Goed dat kinderen in Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier veel en graag buitenspelen. Het onderzoek laat zien dat er veel plekken in de wijk zijn waar ze positief over zijn, maar er zijn ook plekken waar het nodige valt te verbeteren. Samen met bewoners en organisaties in de wijk willen we hiermee aan de slag, zodat ook in de toekomst kinderen met veel plezier buitenspelen.’

Het enige wat de kinderen jammer vinden, is dat er vaak hondenpoep ligt. Ze zouden het fijn vinden als hier minder honden komen.

Lees hier het complete onderzoek Speelplekonderzoek-Hoorn-noord-en-het-Venenlaankwartier-2016.pdf 3mb. Daarin worden van een aantal speelplekken benoemd wat er wel en niet goed aan is. Een voorbeeld van een reactie is die van een meisje (9) over een speeltuin in de Juniustraat: “Ik vind het een geweldige speeltuin. Het is er niet super druk. Ik vind de speeltuin wel een beetje leeg en ongezellig. Dat vind ik jammer”.

Afbeeldingen zijn afkomstig uit het onderzoek (pdf)

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post