Column Sjaak Grosthuizen: Krenten in de politieke pap

Reactie(s)

29 juli 2017 – Column Sjaak Grosthuizen: Krenten in de politieke pap

Hoeveel vakantie gun je een politicus? De maatschappij met de hectische gebeurtenissen wacht niet totdat de dames en heren weer wat op adem zijn gekomen. En soms verdenk ik grote ondernemingen die een enorm effect hebben op het leven van de gewone man ervan dat zij juist in deze vakantietijd met ideeën aankomen die elke rechtgeaarde politicus meteen op de achterste benen jagen. De HVC is zo’n instelling. Huisvuil ophalen en verwerken voor het geld dat via overhedelijke ophaalcentra wordt opgehaald en uitgekeerd, dat is hun business. Ieder huishouden betaalt voor het ophalen van afval.

Voor mensen die de krant en de regionale media niet zo fanatiek bijhouden is het handig om te weten waarover politici zouden kunnen vallen. Voor het ophalen van grof vuil wil HVC maar liefst € 20,- in rekening brengen. Niet als jaarlijkse bijdrage, neen, voor elke keer dat men grof vuil aan de straat zet. Wie de rommel zelf wegbrengt hoeft voorlopig nog niet te betalen.

Dit verhaal heeft natuurlijk verschillende kanten. Wethouder Hendrik Stoker van je-moet-je-troep-niet-naar-het-gemeentehuis-brengenzaken in Opmeer heeft begrip voor het voorstel. Nou kun je van Hendrik zeggen wat je wilt, maar niet dat hij zich zomaar door iedereen alle kanten op laat sturen. Er moet dus een zeer goede reden aan dit voorstel ten grondslag liggen. Vuil ophalen kost geld. Het opgehaalde grofvuil is moeilijker te verwerken en dat kost meer.

Niet al te lang geleden, in de tijd dat de vuilnisman nog gewoon gemeenteambtenaar in de buitendienst was, maalde men niet om dat soort zaken. Nu is het ophalen en verwerken een bedrijf geworden, die volgens de inzichten van diverse regeringen hun eigen broek moeten ophouden. Voor die opdrachten moet je dure mensen inhuren die het aandurven om de prijs van alles, ook hun salaris, volledig en desnoods meer dan volledig bij de grof- en ander vuil creërende bevolking neer te leggen. Kijk, mensen met een salaris op het minimumniveau zouden nooit kunnen bedenken om zomaar € 20,- meer te vragen voor het ophalen van iets dat iets ingewikkelder is dan vuilniszakken. Voor dat soort ideeën moet je zijn bij mensen die neerkijken op ministersalarissen. En bij HVC zitten gelukkig een paar van dat soort ontzettend moeilijk te vinden vaklieden.

Westfriese samenwerking mag altijd worden verstevigd en wat goed dat HVC daar een uitnodiging voor bedenkt.

En natuurlijk zijn er dan politici die dankbaar mogelijkheden zien om zich te profileren. In Hoorn waren dat twee partijen. HOP en Hoorns Belang en gelukkig gunden zij elkaar de ontdekking van het item en gezamenlijk trokken zij op om via de sociale media hun ongenoegen te ventileren. Er liggen volgens mij nog meer unieke kansen om prachtige ideële doelen te bereiken. De maatregel geldt voor de hele regio en ook daar zitten wakkere politici die hun gram willen halen. Westfriese samenwerking mag altijd worden verstevigd en wat goed dat HVC daar een uitnodiging voor bedenkt.

Er is natuurlijk genoeg in te brengen tegen het plan. De armelui, waarvan we er nog een heleboel hebben rondlopen in de regio, produceren ook grof vuil dat niet op de bagagedrager van de fiets kan worden gebonden, hoe vaak we ook kijken naar foto’s en filmpjes uit ontwikkelingslanden, waar men die kunst wel machtig is. Je lokt hen uit om in onze schone regio het grof vuil tijdens middernachtelijke uren zomaar ergens in andere straten te dumpen. Wie geen auto heeft, heeft ook veel minder kosten, zou je denken, maar dat argument gaat niet op voor mensen die zonder auto de touwtjes niet aan elkaar kunnen knopen. Kortom: dit HVC-plannetje heeft alles om een gerechtvaardigd politiek protest te ontketenen.

Nu was in Hoorn Robert Vinkenborg er als de kippen bij om het onderwerp te kapen. Grootmoedig duldt hij Alex van der Kleij van Hoorns Belang erbij. Robert kennende zal hij blij zijn met de support van nog veel meer fracties, die, zodra hun deel van de vakantie erop zit, willen aanhaken.

Wethouder Hendrik Stoker zal het nog moeilijk krijgen. Ook voor hem is dit de recesperiode. Zal hij de kans krijgen van politici uit de hele regio te recupereren van een zwaar politiek jaar? Zal hij in staat zijn de Westfriezen te overtuigen van het ecologische belang van de maatregel? Zal bij de kopmannen van HVC ooit het besef komen dat het ophalen van grof vuil van 20.000 huishoudens net zoveel kost als het jaarsalaris van een van hun directeuren?

Gelukkig kan een handvol politici met dit onderwerp goed scoren bij het volk dat in maart een keuze moet maken. Geloof me, er komen in de vakantie nog genoeg andere zaken langs waarmee geprofileerd kan worden. Reageer als politicus wel snel, zodat Robert Vinkenborg niet aan de haal gaat met alle items. Voor de rest: een fijne vakantie of reces toegewenst.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post