Column Sjaak Grosthuizen: Wacht u voor nepnieuws

Reactie(s)

14 januari 2017 – Column Sjaak Grosthuizen: Wacht u voor nepnieuws

De laatste tijd circuleren verontrustende mededelingen over hacken en het verspreiden van nepnieuws. Zeker in de aanloop naar verkiezingen is het duidelijker dan ooit dat bepaalde partijen hopen de argeloze kiezers een rad voor ogen te draaien om daarmee tegenpartijen de wind uit de zeilen te nemen. Het beïnvloeden van de meningen van een meerderheid van de bevolking schijnt een fluitje van een cent te zijn. Hoewel dit al sinds de prehistorie bij invloedhappige personen bekend is en ook wordt gebruikt, krijgen we als volk nu pas de nodige waarschuwingen mee.

De politici, dat is de groep die voor mij het interessantst is, blijken naast hun gebruikelijke pogingen om de aanstaande kiezers te winnen met mooi klinkende verhalen en het laten deelhebben in prachtige vooruitzichten, blind te zijn voor de gevaren waaraan zij zelf blootstaan. In haastig opgezette stoomcursussen worden zij door de partijleidingen klaargestoomd om zich enerzijds te beschermen tegen fakeberichten en anderzijds door zo subtiel mogelijk fakenews te verspreiden over de andere partijen.

Een bekend feit is nu dat veel politici hun eigen accounts van Facebook, Instagram, LinkedIn en mailadressen met zeer makkelijk te hacken wachtwoorden hebben beveiligd en die wachtwoorden jarenlang blijven koesteren. Is dat ook zo met de wachtwoorden die onze lokale politici hanteren? Ja, dat is zo. Ik heb dat, zonder dat ik mijzelf als geroutineerd hacker wil neerzetten, zelf kunnen constateren.

Judith de Jong heeft overigens gisteren haar wachtwoord gewijzigd.

Zo luidt het wachtwoord van alle mailaccounts van Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer gewoon: rogertonnaerop1.  Wethouder Judith de Jong gebruikt de geboortedatum van haar tweeling, terwijl Symen van der Meer van Hoorns Belang nu als nieuw wachtwoord heeft: blijmetjanroos. Aart Ruppert van VOC Hoorn meent hackers te slim af te zijn met een lang wachtwoord. In het besef dat een goed wachtwoord ook cijfers en hoofdletters bevat heeft hij de namen van zijn fractieleden en hun leeftijd opgenomen. Hij schijnt wel elk jaar zijn wachtwoord te veranderen. Elk jaar wordt dan ook de leeftijd van zijn fractiegenoten aangepast. Nico van Oudheusden van de Hoornse Seniorenpartij heeft uit dankbaarheid voor de steun van Robert Vinkenborg van HOP diens naam als wachtwoord. Van Robert heb ik het wachtwoord nog niet kunnen achterhalen. Er wordt gefluisterd dat hij dit elke week verandert. Joke van Diepen van Jong en oud voor Hoorn heeft haar eigen naam als wachtwoord, maar tot mijn grote verrassing heeft zij nog geen enkel bericht in haar mailbox geopend. Ik overweeg haar een mailtje te sturen met haar wachtwoord. Judith de Jong heeft overigens gisteren haar wachtwoord gewijzigd. Ze hanteert nu de geboortedatum van haar andere dochtertje.

Fakenews wordt te gemakkelijk verspreid en erger: geloofd. Zo hoeft het niet waar te zijn dat Wethouder Samir Bashara tijdens de nieuwjaarsreceptie van de PvdA de hele avond uitsluitend heeft gepraat over sterke drank en speciale biertjes die hij scoorde. Overigens is zijn wachtwoord Glengoyne17, waar ik pas achter kwam nadat ik de hele wereldatlas van Whisky’s heb door geplozen.

De St.Franciscus Xaveriuskerk in Enkhuizen is deze week verkocht aan een tussenpersoon van het filmbedrijf van Kim Holland. De boot van het Zuiderzeemuseum komt naar Hoorn om de passagiers van de riviercruiseschepen te vervoeren. Burgemeester Jan Nieuwenburg zal daar op zondagen, vermomd met pruik en baardje, aan het roer staan om zijn behoefte aan varen in en rond de prachtige haven van Hoorn te kunnen bevredigen. Hij zal worden afgewisseld door wethouder Ben Tap. Onbekend is of hij dan dezelfde pruik en baardje zal gebruiken.

Van wethouder Nel Douw is bekend dat zij zich na de pensionering van haar echtgenoot Frans, die de laatste gevangenisdirecteur van de Krententuin was, zal vestigen in één van de woningen in dat complex. Voor alle ramen zullen de tralies worden teruggeplaatst. Jan Roos mailde Symen van der Meer, dat wanneer hij eerder op de hoogte was van alles wat hij in de raad naar voren heeft gebracht, hij hem niet op de 8ste, maar op de 4e plek zou hebben gezet op de lijst van VNL. Wanneer Symen in de komende tijd vaak vaker zal fulmineren tegen asielzoekers en andere buitenlanders of Nederlanders met niet-Nederlandse achtergrond, wacht hem binnen de partij een mooie toekomst.

De plannen voor de verkiezing van de Horinees/Hoornaar van het jaar gaat niet door. Eerst wil men via oefensessies over omgaan met sociale media onze lokale politici zover krijgen dat zij een reële kans maken om op een hoge plek in de ranglijst te kunnen eindigen.

Overigens is het beslist een smerige leugen dat uw columnist over de Hoornse politiek is benaderd door iemand met een zwaar Russisch accent om mee te denken over het bedenken van nepberichten.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post