Ammoniaklekkage in Zwaagdijk Oost; Blijf uit de buurt

ZWAAGDIJK – Zaterdagochtend na 10.00 uur is ammoniak vrijgekomen na een mogelijk ongeval op de Perenmarkt in Zwaagdijk-Oost. Volgens de veiligheidsregio zou het gaan om Koelhuis WFO. Een groot gebied rondom het pand is afgezet.

Een NL ALART is uitgegaan en mensen worden verzocht om 500 meter buiten de Perenmarkt te blijven. Ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. De Perenmarkt in een van de wegen op industrieterrein WFO in Zwaagdijk, gelegen aan de afslag aan de Westfrisiaweg.

 

(video Sylvia Zwaan)

Update 11:06:

De brandweer is het pand binnen gegaan om het ammoniaklek te dichten.

Update 11:13 uur

Het industrieterrein is volgens Medemblik Actueel hermetisch afgesloten.
De N240 is nog wel open voor het verkeer. Mocht dat veranderen dan melden wij dat hier.

Update 11:36 uur

De veiligheidsregio meldt dat de ammoniak lekkage een inpandig lek betreft in een ammoniakkoelinstallatie. Deze wordt nu gedicht. Maar waarschuwing blijft actief; “Straal van 500 meter blijft afgezet tot lekkage gedicht is. Binnen deze straal dus nog binnen blijven, ramen en deuren dicht, ventilatie uit.”

De afsluiting van het gebied kan nog enige tijd duren.

Update 12:16 uur

Meer informatie onder deze Tweet)

Update 13:42 uur

Medemblik Actueel meldt dat er geen gewonden zijn bij de ammoniaklek. De afsluiting zou ook nog zeker twee uur kunnen duren.

Update 13:53 uur

Brandweer heeft ammoniaklek gedicht en gaat nu gecontroleerd ventileren. Omgeving kan ammoniak ruiken, maar dit is volgens de veiligheidsregio een ongevaarlijk concentratie.

Update 13:57 uur

Sylvia Zwaan is de gehele ochtend ‘gewoon’ open met haar viskar. “Net een ambulance met sirenes het terrein af. Ik ben nog steeds open en Welkoop ook. Klandizie alleen van chauffeurs en de pers. Hessing vrachtwagens mogen eindelijk door maar mogen niet naar het bedrijf zelf toe. Ze parkeren de wagens bij ander bedrijf.”

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant