Carillon weer te horen en nieuwe klok geeft aan wanneer

Reactie(s)

HOORN – Na een onderhoudsbeurt van 2 maanden hangt het carillon weer op zijn vertrouwde plek. Aan het stadhuis van Hoorn. Ook het uurwerk is weer teruggeplaatst.

Er is veel werk verzet om het carillon weer in goede conditie te krijgen. De 18 elektromagnetische hamers zijn nagekeken, net als de constructie waar de klokken in hangen (klokkenstoel). Ook hebben de motoren van de uurwerken een onderhoudsbeurt gehad en zijn de wijzers opnieuw verguld. Tot slot is er een nieuwe carilloncomputer geïnstalleerd. Hiermee worden de wijzers aangestuurd, en de tijdsaanduiding met bijbehorende melodieën.

Nieuwe melodiën

Vanaf donderdag 23 maart klinkt er van 9.00 tot 16.00 uur weer elk heel uur nieuwe muziek. Frits Reynaert, stadsbeiaardier, heeft nieuwe melodieën gearrangeerd. Dat varieert van Het kleine Café aan de Haven, Pierre Kartner (april 10:00 uur), Thank you for the music, Abba (maart en mei 14.00 uur) tot Morgenstimmung, E. Grieg (maart en mei 11.00 uur).

Historie

Het eerste carillon in Hoorn werd geplaatst in 1528 op de Grote Kerk te Hoorn. In 1977 werd het carillon aan de gevel van het stadhuis geplaatst. Het is vernoemd naar graaf Willem V die Hoorn stadsrechten heeft gegeven. De grootste klok heeft de bijnaam ‘Dolle Willem’.

Tekst: Facebook/Gemeente Hoorn

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post