Column Sjaak Grosthuizen : Een linkse streek?

Reactie(s)

23 september 2017 – Column Sjaak Grosthuizen : Een linkse streek?

De SP is een actiepartij, laten we dat nooit vergeten. De rode tomaat staat voor actie. Daarmee worden niet de voedzame waarden van dit agrarische product bedoeld. Mooi meegenomen, maar voor de SP begint de grote waarde wanneer het product niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Dan begint voor de SP niet het feestelijke festijn zoals in het Spaanse Buñol bij Valencia, dat elk jaar de laatste woensdag van augustus uitzinnig wordt gevierd. Men besmijt elkaar met onzinnige hoeveelheid tomaten. De SP in Nederland heeft rond die tijd besloten een eigen afdeling te verrassen op rotte tomaten.

Wat is er aan de hand? Het hoofdbestuur vond, in haar allesbepalende wijsheid, dat afdeling Hoorn van de SP niet goed genoeg functioneert. De SP in Hoorn heeft zich voornamelijk ingezet om de sociale agenda via de praktische politiek zo goed mogelijk vorm te geven. Nel Douw heeft zich als wethouder het vuur uit de sloffen gelopen om de bezuinigingsmaatregelen op dit gebied zo prudent mogelijk om te zetten naar nog acceptabele uitvoering. Aan het begin van deze bestuursperiode is zij erin geslaagd met vier andere Hoornse partijen een zelfs voor SP-begrippen bruikbaar collegeprogramma af te spreken.

De SP is eigenlijk een soort club van Jehova’s getuigen die wel aan politiek mogen doen.

De Hoornse raadsfractie, aangevuld met een enthousiast commissielid, heeft de hele periode dit beleid beschermd en helpen uitvoeren. Mathé van Stralen, de fractievoorzitter, groeide in zijn rol als politicus. Ook de andere leden  van de SP-fractie weten zich nu vaardig te weren tegen smalende aanvallen vanuit de rechtervleugel van de raad.

De SP is echter ook een actiepartij, roept het hoofdbestuur. Wie lid is van de SP dient zich op herkenbare wijze in de stad te vertonen met de linkse boodschappen. De SP is eigenlijk een soort club van Jehova’s getuigen die wel aan politiek mogen doen. Nu wil het, dat de groep SP-leden in Hoorn niet al te groot is. De mensen die de tomaatwaardige acties dienen te ontketenen zijn een flink deel van hun tijd bezig de Hoornse politieke activiteit zo goed mogelijk gezicht te geven. Geen tijd voor rotte tomaten dus.

Hoe rigide kan een partij zijn? Terwijl we in diverse gemeenten in Nederland leren ervaren dat de SP ook bruikbaar is voor de uitvoerende activiteiten in colleges en raden, zegt een uit de stalinistische traditie stammende landelijke kopman dat dit niet de bedoeling is. Volgens Mathé wordt afdeling Hoorn nu afgestraft voor een instemmende houding op voorstellen om over te schakelen naar een partij die ook bestuurlijke verantwoording wil nemen.

Hadden ze maar ook met rotte tomaten moeten gooien.

De SP in Hoorn mag niet meedoen met de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hadden ze maar ook met rotte tomaten moeten gooien. Geen woord over de zegeningen die in Hoorn ook dankzij de SP  voor de stad te beurt zijn gevallen. Geen enkele evaluatie van het werk van Nel Douw als wethouder. Hoe moeten wij dan het werk van Nel beoordelen? Natuurlijk zijn er zaken aan te voeren die een veel linksere aanpak hadden kunnen hebben. HOP wrijft haar graag onder de neus dat het vervangen van 23 schoonmaaksters geen links etiket draagt. Moeten wij nu allemaal roepen dat de SP in Hoorn niks voorstelt?

De SP beschikt in den lande en zeker in Hoorn over mensen die naast een goed links hart ook over de durf beschikken compromissen te sluiten met andersdenkenden om zo een stad te dienen. Ik zal de Hoornse SP-fractie missen. Ik zal Nel Douw als wethouder missen. Ik houd mijn hart vast voor de sociale agenda, nu ook binnen de Hoornse PvdA zaken uit de hand zijn gelopen. Hoe zal de volgende raad en het volgende college er uit gaan zien? Hoe tevreden zal het hoofdbestuur van de SP zijn, wanneer rechts Hoorn een soort realistische politiek gaat voeren in het sociale domein?

We maken ons langzaam op voor de komende verkiezingen. Zolang de linkse vleugel geen afstand kan nemen van bijna traditionele onderlinge moordpartijen zal het voor rechtse en lokale partijen een strijd worden met goede vooruitzichten op een royale winst. Het wordt een ongelijke strijd, maar de schuld ligt geheel bij de verliezende partijen zelf.

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post