Column Sjaak Grosthuizen: Het komt er weer aan!

Reactie(s)

25 maart 2017 – Sjaak Grosthuizen: Het komt er weer aan!

Nederland is een compromissenland. Dat betekent dat de mensen die beslissingen willen nemen en zij die dit juist willen torpederen zich enorm bewust zijn van de slechte kanten in de voorstellen en de bedoelingen van de ander. Het is van het grootste belang dat je als politicus de vaardigheid bezit, die slechte zaken zo geloofwaardig mogelijk enorm uit te vergroten. Zeker tijdens de verkiezingen dient deze vaardigheid overgelaten te worden aan de beste strateeg van je partij. Je moet er namelijk stemmen mee vergaren of kiezers afhouden van de keuze op jouw grootste tegenstanders.

Dat prachtige spel veroorzaakt enerzijds duidelijkheid bij kiezers, die behoefte hebben aan statements die ze kunnen plaatsen in hun eigen wereldbeeld, maar anderzijds verwarring bij mensen die gericht zijn op de naadjes van kousen. Wat is nu echt waar en wat is schijnwerkelijkheid? We stevenen weer af op een nieuwe verkiezingsronde, nu op gemeentelijk niveau en ik ben zo enorm benieuwd hoe en waarover de strijd zich gaat ontbranden.

Dat klinkt wat negatief en dat is het ook.

Belangrijk is natuurlijk dat je een goed aansprekend thema weet aan te boren, waarmee je de burger kunt verontrusten. Dat klinkt wat negatief en dat is het ook. De burger dient wakker te worden geschud en het idee krijgen dat er zich een ramp gaat voltrekken, tenzij hij of zij de juiste keuze maakt. Het onderwerp mag vooral niet te ver van welk bed dan ook liggen. Er zijn verschillende types problemen. De infrastructuur doet het meestal erg goed en daarnaast het welzijn van de burger zelf.

Voorbeeld: twee verkiezingen geleden ging het over de uiterste tijd dat je de kroeg nog binnen kon glippen en de vorige keer ging het over een tunneltje. Soms worden de thema’s tegen elkaar ingezet, zoals de vorige keer: beton tegenover sociaal. De selectie van de verkiezingsthema’s voor Hoorn is een nauwkeurige zaak en vereist een scherp aanvoelen van wat er al leeft of zou kunnen leven bij de bewoners.

Behaalde successen zijn ouwe koeien.

De Poort van Hoorn heeft als verkiezingsthema nagenoeg afgedaan. De afgelopen week kwamen de 13 fracties tot deze conclusie. Er worden vanaf nu plannen gesmeed om bestaande wensen en plannen niet te teveel meer te traineren, maar daadwerkelijk aan te pakken. Lof voor het inzicht van alle Hoornse fracties dat het langzamerhand tijd daarvoor werd. Het gesteggel zelf heeft waarschijnlijk enkele miljoenen gekost. Het is echter de vraag welke partij zetelwinst kan peuren uit het aanroeren daarvan. Ook zal voor geen enkele partij slagvaardig doorgaan met plannen leiden tot echte verkiezingswinst of -verlies. Nederlandse verkiezingen hebben aangetoond dat succesvol regeren niet altijd leidt tot verkiezingswinst. Behaalde successen zijn ouwe koeien.

Waar zal het dan wel over gaan? Ik geef het gedoe in en rond de haven enige kans, maar ook op dat gebied lijken enkele hobbels al wat geslecht te zijn. Lastig is het dat het sociale domein ook niet veel soelaas lijkt te bieden. Moeten de rechtse partijen het fanatiek opnemen voor de belangen van de zwakkeren in de samenleving? Ze zullen de SP moeilijk kunnen overtreffen in retoriek op dat gebied. Omgekeerd zullen linkse partijen het onderspit delven in de roep om meer asfalt en beton. Welk maatschappelijk domein zal worden geclaimd door welke partij? Er zijn er nu 13 partijtjes en er staan aan de zijlijn vast nog wel partijen die ergens een noodzakelijk te vullen gat zien.

Wie weet oneliners overtuigend in de Hoornse huiskamers te droppen?

De Hoornse partijen hebben nog slechts een jaar om erachter te komen óf de Hoornse burger zich ergens zorgen om maakt en zo ja, waarover die zorgen dan gaan. En omdat er zo ontzettend veel partijtjes strijden om de felbegeerde machtszetels in de Hoornse raad moeten de subtiele verschillen goed kunnen worden uitvergroot. Omdat zulks eigenlijk ondoenlijk is – want hoeveel tinten grijs zitten er tussen zwart en wit? – zal de aandacht vooral gericht gaan worden op de persoonlijkheden van de kandidaatsleden. Wie heeft de aantrekkelijkste smoel? Wie komt het best uit zijn of haar woorden? Wie weet oneliners overtuigend in de Hoornse huiskamers te droppen?

Je zult het gaan zien de komende periode. Er zijn nog steeds politici die ervan overtuigd zijn te kunnen overtuigen met inhoudelijke argumenten. Ik hoop daar eerlijk gezegd ook op. Dat doet recht aan het soort bestuur dat we als stad nodig hebben. Dat leidt tot keurig beleid. Dodelijk saai, maar een stuk goedkoper dan altijd durende politieke kermis in de raadzaal die besluitvorming tegenhoudt.

Willen we voorkomen dat de Hoornse kiezer straks gewoon de landelijke stemming gaat volgen, dan dienen we onze Hoornse belangen onder de aandacht te laten brengen.  Niet bepaald boeiend. Gek idee eigenlijk, dat het dan wellicht nodig is, dat de meest wenselijke redelijke politici tijdens de verkiezingen zich dan in verkiezingstijd zullen moeten gedragen als populistische zotskappen. Leg dat maar uit aan je kinderen. Mammie, waarom doet pappa zo gek? Ach, laat hem maar even. Straks na de verkiezingen mag hij weer gewoon doen.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post