Column Sjaak Grosthuizen: Sjaak goes Westfries

Reactie(s)

1 april 2017 – Column Sjaak Grosthuizen: Sjaak goes Westfries

De werkelijkheid van de uitbreiding van het regionale belang dringt zich aan ons op. Ook bij Radio Hoorn. In minder weken dan het aantal vingers aan beide handen zal de regionale zender WEEFF ook voor de radiozenders in de regio een feit zijn. Radio Enkhuizen, Radio Hoorn en nog een radiogebeuren in Medemblik zullen dan samengevoegd worden en zich presenteren met nieuwe geluiden in de al ver gevorderde lente van 2017.

Dit programma zal dan ongetwijfeld nog bestaan en wie weet mag ik daarin nog steeds mijn commentaren leveren, maar ik denk dat er dan beslist wat meer Westfriese kanttekeningen in verwerkt dienen te worden. Dat zal recht doen aan wat ook al op politiek gebied steeds meer gebeurt. De Westfriese politici zijn zich in toenemende mate bewust van het bestaan van elkaar. Er wordt steeds heftiger gezamenlijkheid betracht. De bestuurders die ik vorig jaar sprak gaven daar reeds zonder blikken of blozen blijk van. Het Pact van Westfriesland lijkt te gaan leven.

Wij van Radio Hoorn zullen gaan leven met deze nieuwe realiteit en ook ik zal daaraan moeten geloven. Welnu, mijn geloof is groeiende. De focus op de verrichtingen van de Hoornse politici, de groep, die immer zulk een dankbare bron voor mijn konterfeitsels betekent, zal moeten worden verlegd naar bredere horizonten. En ik verheug mij er reeds op.

En hoe is het met uw belangstelling voor de regio?

Enkhuizen, die unieke gehaktmolen voor wethouders, heeft mij al enige malen doen verlangen naar het doen van passende uitspraken. En hoe is het met uw belangstelling voor de regio? Er gebeurt daar zo veel dat onze aandacht verdient! Er is zo vaak prachtig gedoe om typisch Westfriese onderwerpen, waar wij, stedelingen, nauwelijks weet van hebben. Ik wil u zo graag meenemen naar gesteggel rondom windmolens, velden met zonnecollectoren, bungalowparken, Polenhuisvesting, Opperdoezer ronde, nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen die wel of juist niet moeten worden aangelegd. En ja, natuurlijk is er de N23 die je over nog slechts een paar jaar ruziemaken zal kunnen leiden naar Enkhuizen, wanneer je daartoe de behoefte gevoelt.

We worden als regio een eenheid, is mij voorgehouden.

De Westfriezen buiten Hoorn, de echte Westfriezen dus, van wie een deel nog wat Westfries beheerst, die zullen Hoorn vast en zeker nog meer in hun harten sluiten dan tijdens de kermis en Lappendag of de voorstellingen in de schouwburg. We worden als regio een eenheid, is mij voorgehouden. Een eenheid die zich kan meten met de rest van Nederland. Ha! Westfriesland tegen Holland! Westfriesland, de topregio zal een woordje meespreken! Wat zeg ik, een grote mond kunnen opzetten tegen de rest. Hier gaat het gebeuren! Westfriesland gaat het hebben!

En daar gaan wij met ons allen deel van uitmaken. Dus je begrijpt dat ik me dan niet al te vaak meer kan bezighouden met Hoorns navelstaren. De blik naar buiten! Bestuurlijk groeien we al naar elkaar, nu ook de bevolking. Enkhuizen zal vast wel eens echt volgen en anders hebben we gewoon een groepje schijnwestfriezen waarover we ons vrolijk kunnen maken. Onze collegeleden kennen elkaar reeds en vele ontmoetingen hebben al plaatsgevonden. Ook de Westfriese raadsleden treffen elkaar af en toe. Wij hebben Michiel Pijl als burgemeester overgedragen. Wij hebben zelf Theo van Eijk binnengehaald.

Ik zie u al denken: kun je dat allemaal wel mannen, Sjaak? Zoveel Westfriese politici, zoveel gedoe in zoveel dorpjes? En dan is mijn antwoord: ik ga er gewoon voor! Het zal een uitdaging zijn, maar wel een prachtige uitdaging. De uitroep van enkele Hoornse politici dat ik er vaak zo ontzettend ver naast kan zitten, zal langzamerhand een Westfriese kreet worden. Ik zal de rest van mijn leven met trots blijven zeggen dat ik een echte Hoornaar ben, maar daarnaast ben ik Westfries. Misschien wel een echte!

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post