Eenhoornzegel voor 25 jaar stedenband met Příbram

Reactie(s)

HOORN – De Nederlandse Stichting Stedenband Hoorn-Příbram bestaat dit jaar 25 jaar. Burgemeester Jan Nieuwenburg overhandigde de stichting daarom op vrijdag 6 oktober een Eenhoornzegel van 500 euro. Een Tsjechische delegatie uit Příbram ontvangt vanwege het jubileum ook een Eenhoornzegel van de burgemeester.

Een Tsjechische delegatie, waaronder de burgemeester van Příbram, komt enkele dagen naar Hoorn om het 25-jarig bestaan van de relatie tussen Hoorn en Příbram te vieren. Bij het stadhuis gaat de vlag van Příbram uit op de dag van het jubileum.

Geschiedenis

In 1992 hebben vertegenwoordigers van de steden Hoorn en Příbram in Pribram onder luid applaus getekend voor het formeel aangaan van een stedenband. De intentie van de stedenband was het uitwisselen van kennis en ervaring en het bevorderen van vriendschappen tussen inwoners van beide steden. Het motto van de stedenband werd ‘vreemden worden vrienden’ en dat geldt nog altijd.

Uitwisselingsproject

De laatste jaren liggen de uitwisselingen tussen de inwoners van Hoorn en Příbram met name op het terrein van onderwijs, cultuur en de brandweer. Sinds 2015 loopt het project Erasmus+ Traditions and customs, een succesvol uitwisselingsproject over gewoontes en tradities in Europa waarbij van Hoornse zijde Stichting Kinderopvang Hoorn, Stichting Netwerk en de Bernardus van Bockxmeerschool betrokken zijn. Het Eenhoornzegel dat de Tsjechen krijgen, is bestemd voor een van de Tsjechische deelnemers aan het project.

Koninklijke bergstad

Příbram is een oude mijnstad in het voormalige Tsjechoslowakije en heeft ongeveer 40.000 inwoners. De stad ligt dichtbij Praag en is gebouwd op en rondom heuvels. In 1579 verleende keizer Rudolf de Tweede Příbram de titel “koninklijke bergstad”. De Heilige Berg is de belangrijkste toeristische trekpleister. Příbram staat ook bekend als de stad waar de componist Dvořák een deel van zijn leven doorbracht.

Dankzij de Stichting Stedenband Hoorn-Příbram zijn er sinds 1992 vele waardevolle en vriendschappelijke contacten ontstaan en vinden er jaarlijks uitwisselingen plaatsen tussen inwoners van Hoorn en Příbram.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post