‘Geweldige opsteker!’; 1,2 miljoen euro voor Zuiderzeemuseum

Reactie(s)

AMSTERDAM – Feest voor tientallen Noord-Hollandse musea en andere culturele organisaties. Donderdagavond is tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam bekendgemaakt dat zij dit jaar allemaal een schenking ontvangen. Daarbij werden schenkingen bekendgemaakt aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik krijgt als partner van deze loterij een schenking van 200.000 euro aangevuld met een extra 16.017 euro via een verdeelsleutel van de deelnemers. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kan rekenen op een bijdrage van 580.000 euro om in de winter het buitenmuseum om te toveren in een winterwonderland. De bijdrage van 580.000 euro voor dit nieuwe initiatief komt bovenop de 500.000 euro die het Zuiderzeemuseum jaarlijks ontvangt van de Loterij. Via een verdeelsleutel komt daar 163.494 euro bij door de deelnemers van de loterij. In totaal ontvangt het Zuiderzeemuseum daarmee in 2017 ruim 1,2 miljoen euro van de BankGiro Loterij.

‘Een geweldige opsteker!’

Stephan Warnik, directeur Zuiderzeemuseum: “Dit is voor ons een geweldige opsteker! Ons museum is een echt familiemuseum dat vooral in de zomermaanden op veel bezoek kan rekenen. Met deze schenking kunnen we bezoekers ook in de winter een unieke beleving geven.”

Zuiderzeelicht

De aanvraag voor een extra project is door het fonds goedgekeurd. Warnik:”We gaan een jaarlijks terugkerend evenement organiseren: Zuiderzeelicht. Ons buitenmuseum is vooral in de wintermaanden sprookjesachtig mooi, helemaal als er een laagje sneeuw ligt. In deze setting, als de schemer over het buitenmuseum daalt, gaan we de oude en soms vergeten Zuiderzeeverhalen vertellen. Met lichtprojecties, audiotechnieken, vuurkorven, lantaarns en olielampen maken we dit extra sfeervol. Ik kan niet wachten totdat we dit volgende winter kunnen aanbieden aan onze bezoekers!”

In deze setting, als de schemer over het buitenmuseum daalt, gaat het museum de oude en soms vergeten Zuiderzeeverhalen vertellen. Het boek Sagen en Legenden rond de Zuiderzee uit 1932 vormt hiervoor de basis. In elke editie staat één historische vertelling centraal en wordt een schrijver uitgenodigd om het verhaal toegankelijk en geschikt te maken voor het publiek. Arthur Japin gaat in de eerste editie het verhaal Het Vrouwtje van Stavoren bewerken.

De verhalen komen op acht plekken in het buitenmuseum tot leven. Lichtprojecties en audiotechnieken zetten het verhaal kracht bij. Het ouderwetse licht van vuurkorven, lantaarns en olielampen roept de juiste sfeer op. Tijdens een wandeling wordt de bezoeker steeds verder in het verhaal gezogen. Het verhaal eindigt zoals het bij een spannende vertelling hoort: in een apotheose. – Project omschrijving Zuiderzeelicht

Recordsbedrag

Dankzij de ruim 580.000 deelnemers kan de BankGiro Loterij dit jaar een recordbedrag 66,9 miljoen euro schenken aan musea en andere culturele instellingen. Dat is 4,1 miljoen euro meer dan vorig jaar. In totaal ontvangen 66 culturele organisaties een schenking.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post