Kinderen planten 43 bomen tijdens Boomfeestdag in Hoorn

Reactie(s)

HOORN – In Hoorn hebben 130 leerlingen van de basisscholen De Pontonnier, Montessorischool Hoorn locatie Gording en Dynamis in totaal 43 bomen en 2700 heesters gepland. Zij deden dit in het kader van de 60e Nationale Boomfeestdag met dit jaar als thema ‘Bomen verbinden’.

Woensdagmiddag plantten de kinderen van de basisschool Dynamis samen met wethouder Theo van Eijk de eerste officiële boom. Vier kinderen werden via een natuurquiz uitgekozen om samen met de wethouder de 1e boom te planten. Na het planten van de eerste boom verdeelden de kinderen zich over de hele straat en gingen bomen en heesters planten.

Wethouder Theo van Eijk: “Ieder kind heeft recht om op te groeien in een gezonde en duurzame wereld. Je ziet vandaag ook het plezier dat de kinderen hebben. Het is een mooie manier om kinderen op een positieve wijze aan de natuur te verbinden.”

De Pontonnier

Woensdagochtend liepen de kinderen van De Pontonnier in een stoet naar de Klipper in Hoorn. Om het feest compleet te maken ging draaiorgel Topsy voor de muzikale ondersteuning voor de groep uit. Na een korte uitleg konden de kinderen helpen met het planten van drie bomen en tientallen heester stekjes.

Heeft een boom pijn?

Voor de kinderen biedt de Boomfeestdag de kans om meer over de natuur te weten te komen. Jan Geus van de gemeente Hoorn verzorgt vooraf biologielessen op de deelnemende scholen. Hij krijgt dan vragen zoals ‘Als je in een boom klimt en er breekt een tak af doet dat dan ook zeer bij een boom?’ of ‘Hoe zie je hoe oud een boom is’. Zo gaan de kinderen al met veel betrokkenheid de boom planten.

Groen is leven

Het planten van bomen beperkt zich niet tot alleen de Boomfeestdag. Wethouder Van Eijk vervolgt: “De gemeente Hoorn plant gemiddeld per jaar zo’n 500 a 600 bomen. Of meer als we een bepaalde wijk aanpakken. Bomen zijn zeer belangrijk. Ik zeg altijd ‘groen is leven’. De bladeren van de bomen zuiveren de lucht. We hebben in Hoorn de afspraak om voor iedere boom die wordt gekapt een nieuwe boom terug te planten.”

Foto bovenaan: Henk de Weerd – Foto’s De Pontonnier: Alex Gitzels/Westfriesland Media

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post