Maandag 3 april start werk aan ‘huiskamer’ Kerkplein

Reactie(s)

HOORN – Half april start de gemeente Hoorn de proef om van het Kerkplein een aantrekkelijk plein te maken. Er komt meer groen en er komen zitplekken op het plein, de meeste betaalde parkeerplaatsen verdwijnen en fietsenrekken verhuizen. In juni volgt een afsluiting van de Kerkstraat. Deze proefperiode is om ervaring op te doen voor een definitief plan voor een nieuw Kerkplein. De afgelopen tijd hebben daar veel mensen over meegedacht en ideeën voor aangeleverd.

Bewoners, ondernemers en andere belangstellenden hebben meegedacht over hoe het Kerkplein eruit kan komen te zien. Meer dan 150 mensen deden dit online en zo’n 120 mensen tijdens bijeenkomsten. “Daaruit kwam naar voren dat er behoefte is aan een groen plein met een parkachtige uitstraling, met bomen, bankjes en andere zitplekken. Ook veelgehoord is dat de stoep en weg op één niveau moet komen, zodat de auto te gast is. Andere genoemde ideeën zijn bijvoorbeeld: speelfonteinen, de sfeer van een Frans pleintje met terrasjes en het plein bijzonder maken door verlichting,” aldus het bericht van de gemeente.

Wethouder Samir Bashara: “We hebben in de gesprekken veel informatie opgehaald voor hoe de definitieve inrichting van het Kerkplein kan worden. De ideeën die mensen online en in gesprekken gedeeld hebben zijn ambitieus.” De wethouders heeft voor de proef gesproken met de gebruikers van het plein.”Verschillende mogelijkheden daarvoor hebben we met de omgeving besproken om zo tot deze indeling van de proef te komen.”

Proef

In de proef ontstaat ruimte voor groen en zitplekken aan de zuidkant van Kerkplein. Hiervoor gaan de fietsenrekken grotendeels naar de noordkant van het Kerkplein en verdwijnt de plaskrul. Een groot deel van de betaalde parkeerplekken verdwijnt. Alleen aan de noordkant blijven tien parkeerplaatsen.

Parkeren en afsluiting voor auto’s

De maximale parkeerduur gaat van twee uur naar een half uur. Parkeren op het Kerkplein is daarmee voor de snelle boodschap bij ondernemers in de buurt. Aan de zuidkant van het plein ontstaat ruimte voor terrassen op de voormalige parkeerplaatsen langs de stoep. Er komen plantenbakken langs de weg waardoor automobilisten langzamer rijden. In juni breidt de proef uit met een afsluiting van de Kerkstraat vanaf de Roode Steen.

Evaluatie en vervolg

In het najaar volgt een evaluatie van de veranderde verkeerssituaties en het gebruik van het plein. Daar wordt ook de omgeving bij betrokken. Samen met de beste ideeën voor het Kerkplein leidt dat tot één plan, dat naar de gemeenteraad gaat. Als de gemeenteraad instemt en het benodigde budget beschikbaar stelt, kan het plein definitief ingericht worden als plein waar je wilt zijn.

De werkzaamheden voor de proef starten op maandag 3 april. Vanaf dan is er al beperkter parkeerruimte op het Kerkplein. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de proefindeling op donderdag 13 april klaar.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post