Water terug pompen door lek in buis bij De Kolk

Reactie(s)

BOVENKARSPEL – Door de extreme wind en regen van de afgelopen dagen is er een te groot verschil ontstaan tussen het waterpeil in De Kolk in Broekerhaven en het Markermeer. Daarom is er vrijdag een mobiele pomp ingezet om het waterpeil op het goede niveau te brengen.

Binnenhaven De Kolk ligt achter de dijk langs het Markermeer en kan worden afgesloten door een sluis. Met dit extreme weer is de sluis dicht en laat geen water meer door van het Markermeer naar De Kolk. Zo blijft het achterland veilig en beschermd tegen het water.

Lek

In tijden van droogte is er een mogelijkheid om het water in de laaggelegen poldersloot naast de haven aan te vullen. Dat gebeurt via een buis vanuit de Kolk. Deze voorziening is nu stuk gegaan en lekt. Hierdoor stroomt er langzaam water uit de binnenhaven naar de lagergelegen sloot en daalt het waterpeil in de haven.

Boten in de haven

Om problemen voor de afgemeerde boten in de haven te voorkomen zorgt de mobiele pomp voor het aanvullen van het water. De waterstand wordt weer gelijk aan die van het Markermeer zodat de sluisdeuren weer open kunnen.

Stormseizoen

Wethouder Schuitemaker: “In het stormseizoen zet het hoogheemraadschap de sluizen op de stormstand. De sluisdeuren gaan dicht maar zijn niet helemaal gesloten. Zo kan er bij normaal weer nog wel water naar de haven stromen en blijft het waterpeil gelijk. Door de grote waterdruk op dit moment zijn de sluisdeuren nu helemaal dicht. Dat gebeurt wel vaker maar omdat deze situatie al enige dagen duurt zijn extra maatregelen nodig.”

Extra pomp

De gemeente en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben de defecte buis inmiddels gerepareerd. Wegenbouwer Heijmans, die daar bezig is met de aanleg van de N23, heeft binnen een uur een grote mobiele pomp ingezet. Deze pompt bij de Overhaal water in de Kolk totdat het waterniveau weer gelijk is met het Markermeer.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post