‘Schuilt er een politicus in jou?’

Reactie(s)

HOOGKARSPEL – Altijd al gedacht aan een politieke carrière of zou je graag lokaal willen meepraten en beslissing over wat je gemeente gaat doen? Dan is de workshop ‘Raadslid worden’ misschien iets voor u.

De gemeente Drechterland is namelijk op zoek naar nieuwe raadsleden. Om inwoners warm te krijgen voor het raadswerk wordt er een driedelige workshop gehouden waarin alle ins en outs van het raadswerk in de gemeente worden toegelicht. De workshop bestaat uit drie donderdagavonden in maart. Iedereen die interesse heeft, kan zich vrijblijvend aanmelden. De bijeenkomsten zijn onder leiding van Burgemeester Michiel Pijl en griffier Jan Commandeur en worden inhoudelijk verzorgd door adviesbureau Prodemos.

Nieuwe leden goed gebruiken

Griffier Jan Commandeur: “Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kunnen veel politieke partijen wel wat nieuwe leden gebruiken. Veel inwoners weten niet precies wat het raadswerk inhoudt of zijn bang dat ze kennis missen. Na het volgen van deze workshop wordt een hoop duidelijk. Deelnemers krijgen antwoorden op vragen als ‘Hoe verloopt het besluitvormingsproces en welke taken en rollen heeft de gemeenteraad hierin?’ Op de derde avond maken de deelnemers kennis met de huidige raadsleden d.m.v. een speeddate en krijgt men een beter beeld van de politieke partijen.”

Om veel (jonge) mensen te bereiken starten we een grote wervingscampagne met posters, flyers en sociale media.

Kandidatenlijsten

Het is van belang om tijdig te starten met de workshop. Jan Commandeur legt uit: “De gemeenteraadsverkiezingen lijken nog ver weg, maar in de loop van dit jaar gaan de politieke partijen al aan de slag met hun kandidatenlijsten. Nieuwe geïnteresseerden moeten er dus op tijd bij zijn om mee te kunnen doen.”

Burgemeester Michiel Pijl licht toe waarom de gemeente deze workshop organiseert en de werving van raadsleden niet alleen overlaat aan de politieke partijen zelf. “We vinden het belangrijk dat ook de mensen die nog (nog) geen politieke kleur hebben, eerst de kans krijgen om zich te oriënteren. Om veel (jonge) mensen te bereiken starten we een grote wervingscampagne met posters, flyers en sociale media. We streven ernaar om in onze gemeenteraad een goede afspiegeling te krijgen van onze Drechterlandse samenleving.”

Burgemeester Pijl denkt dat het raadswerk voor veel mensen een interessante uitdaging is:  “Je maakt deel uit van het hoogste orgaan van de gemeente, controleert het gemeentebestuur en neemt besluiten voor de toekomst van Drechterland. Je kunt echt het verschil maken! Daarnaast staat er een passende financiële vergoeding tegenover. We hopen op veel aanmeldingen.”

Interesse?

Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar de griffier via griffie@drechterland.nl (met daarin naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. De workshops vinden plaats op 9, 16 en 23 maart om 20.00 uur in het gemeentehuis. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie op www.drechterland.nl/workshopraadslid.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post