Versterking Houtribdijk; Fietspad vanaf november lang afgesloten

Reactie(s)
ENKHUIZEN – De versterking van de Houtribdijk start in september 2017 en duurt tot medio 2020. Rijkswaterstaat verwacht weinig hinder voor wegverkeer tussen Lelystad en Enkhuizen, behalve af en toe een korte vertraging van maximaal 10 minuten tijdens nachtelijke werkzaamheden. Voor fietsers geldt dit niet, het fietspad zal vanaf november 2017 langere tijd afgesloten zijn.

‘Dijk voldoet niet meer aan de veiligheidsnorm’

De dijk voldoet niet meer aan de nieuwe wettelijke veiligheidsnorm. In maart heeft opdrachtgever Rijkswaterstaat de werkzaamheden gegund aan combinatie Boskalis/Van Oord. Volgens Omroep Flevoland zou de totale kosten uitkomen op 90 miljoen euro.

Afsluiting fietspad

Vanaf november 2017 wordt het fietspad tussen Lelystad en Trintelhaven afgesloten. Rijkswaterstaat gaat op dit deel van de dijk aan de slag gaan met breuksteen en gietasfalt. Ook zal de aannemer het fietspad gebruiken voor de aan- en afvoer van materiaal. Daarom zou het te gevaarlijk zijn om het fietspad open te houden.

Tijdelijk open in zomer 2018

Vanaf de zomervakantie van 2019 is het fietspad weer beschikbaar. Rijkswaterstaat zal het fietspad tijdelijk openen in de zomer van 2018. In de maanden juli en augustus kan er dan gebruik worden gemaakt van het fietspad. De exacte data zijn nog niet bekend. In de zomerperiode maken in het weekend veel recreanten gebruik van het fietspad, zo’n 150 per dag meldt Omroep Flevoland. Doordeweeks zijn dat er 50. Een klein aantal gebruikt de dijk voor woon-werkverkeer. Hiervoor wordt gedacht aan een pendelbus verbinding.

Dijk versterking

Rijkswaterstaat versterkt een deel van de dijk met breuksteen. Een ander deel van de dijk wordt versterkt met brede zandige oevers. Bij Trintelzand wordt een een nieuw natuurgebied ontwikkeld. “Zo bieden we kansen voor natuur en dragen we bij aan een betere waterkwaliteit in het Markermeer,” aldus Rijkswaterstaat. Bij Lelystad komt ook een nieuw strand voor wind- en kitesurfers.


klik op de afbeelding voor een vergroting

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post