Column Sjaak Grosthuizen: Onder- en bovenwereldse politiek

Reactie(s)

5 augustus 2017 – Column Sjaak Grosthuizen: Onder- en bovenwereldse politiek

Sommige politici hebben er baat bij angst te zaaien. Kijk uit voor moslims! Kijk uit voor die rovers uit het voormalige Oostblok! Kijk uit voor de rest van Europa die over onze ruggen rijk wordt! Dat scoort goed bij een hoop mensen, want er zijn af en toe aanwijzingen dat er uit die hoeken bedreigingen zijn. En een populistische politicus weet te verkopen dat bij goed voorkomen niets te genezen valt.

Op diverse fronten hebben kwaadwillenden vingers of hele handen in de pap.

Ik werd de afgelopen tijd attent gemaakt op een ander gevaar: politici die, zelfs in het zo correcte Nederland, onder invloed komen te staan van criminelen. De onderwereld neemt de bovenwereld over. Als crimineel doe je betere zaken wanneer je wat politici in je zak hebt. Er komen verkiezingen aan en men vermoedt dat er dan ook mensen in de gemeenteraden komen, die gemene zaken maken met het lokale boeventuig. Het verschijnsel lijkt niet nieuw te zijn. Op diverse fronten hebben kwaadwillenden vingers of hele handen in de pap.

Ik tracht de wereld van de politici in onze regio te overzien. Zitten er in de zeven Westfriese gemeenten al raadsleden of zelfs collegeleden die plat gegaan zijn? Er zitten er 146 en daarnaast nog enkele handenvol commissieleden en dan heb je nog 29 mensen in de colleges. Op dit moment allemaal goudeerlijk en op grote afstand van de onderwereld. We mogen onszelf niet in slaap sussen, want ook in Westfriesland lopen schimmige figuren rond die maar wat graag enige invloed willen uitoefenen op de bestuurders. Ik doel dan niet op bestuurs- en directieleden van organisaties als HVC, woningcorporaties of zorginstellingen. We moeten het vooral zoeken in lieden met een lichte geur van wiet om zich heen of bij zware motorjongens.

We naderen de verkiezingen en het raadswerk lijkt tegenwoordig steeds minder aantrekkelijk te worden. Je kan dat natuurlijk wijten aan de toch wel zuinig te noemen vergoeding die men beurt voor de vele uren lees- en praatwerk. Dan zou je kunnen aannemen dat je van SP-leden het minst te vrezen hebt. Naast gedegen door de partij georganiseerde training- en oefensessies, die je beslist niet hersenspoeling mag noemen, dienen de raads- en collegeleden een substantieel deel van die vergoeding in de partijkas te doneren. Dan moet de onderwereld het voor die groep wel heel erg aantrekkelijk maken om hen te vertegenwoordigen.

Hoe houden we het stadsbestuur netjes? Moeilijk! Ik ben me ervan bewust dat er bij politici mensen zijn die niet terugschrikken voor een leugentje. Op de vraag of ze contacten onderhouden met boeven, zullen zij dat zonder blikken of blozen ontkennen. Zolang fout zijn niet aangetoond kan worden, kunnen zij gewoon verder functioneren tussen twee werelden. Moeten we maar afspreken dat de AIVD elke bestuurder te allen tijde mag afluisteren en hun digitale verkeer bekijken? Moet een burgemeester elke keer wanneer een raadslid zich gaat voortbewegen in een nieuwe auto in een iets duurdere prijsklasse onderzoek laten plegen naar de inkomsten van die persoon?

De pers heeft de heilige opdracht de democratie te beschermen.

De pers heeft de heilige opdracht de democratie te beschermen. Wij weten dat elke landsleider die afgeeft op de pers per definitie niet deugt. Dat kunnen wij gebruiken als signaal. Wie de komende jaren zal foeteren op persberichten, pikken we er natuurlijk meteen uit als iemand die niet in het gemeentebestuur hoort te zitten. Drammers om voor een bepaalde groep inwoners iets voor elkaar te brengen, zullen we automatisch met argusogen blijven volgen. Ieder raadslid, die zich ooit tijdens een familiefeestje laat ontvallen dat zo’n motorbende best wel meevalt, gaat direct aan de schandpaal. Ieder raadslid dat zich op vriendschappelijke manier onderhoudt met de grote bazen van de HVC zullen we de rest van de raadsperiode nawijzen.

Ik vraag me af of het voor de hand ligt dat lokale partijtjes de aantrekkelijkste zijn voor criminelen. Dat hoeft niet zo te zijn. Bij de VVD en eerlijk gezegd bij meerdere landelijk georganiseerde partijen liepen mensen rond die niet vies waren voor extraatjes. Zullen we het meemaken dat fracties voor een stemming over iets gaan beweren dat iedereen die tegen stemt, of juist voor, is omgekocht door louche figuren buiten de raad?

Gaat wantrouwen behoren tot de belangrijkste vaardigheden voor politici en hen die met ze om gaan? Willen wij wel bestuurd worden door wantrouwige mensen? Ze lijken mij niet de meest plezierige mensen. De vele Westfriese partijtjes zullen nog een flinke kluif krijgen aan het vullen van de kieslijst met integere personen. Oh, nog even dit: ik stel me niet verkiesbaar.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post