“Denken Ze Wel Na?”; Blog van agent na woningoverval door drie jongeren

Reactie(s)

HOORN – De politie heeft zondagavond iets na 23.00 uur, drie jongens in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar aangehouden. Alle drie de jongens zijn afkomstig uit Hoorn. Zij worden er van verdacht dat ze een woning aan het Dvorakhof wilden overvallen.  Lees hier verder.

Verhaal van agent

Gelukkig lijkt alles goed af te lopen. Geen gewonden, wel enige schrik bij de bewoner en de aanhouding van drie verdachten. Een agent vertelt het verhaal van de eerste melding tot aan de aanhouding en wat er daarna op volgt.

Overvallers Aangehouden (Denken Ze Wel Na?)

Zondag avond 23 uur, mijn dienst zit er eigenlijk op. Ik heb net 9 uur gewerkt en ben best blij dat ik afgelost ben door de nachtdienst. Ik ben nog bezig met wat informatie aan het typen in het politiesysteem over verdachte situaties, een huiselijkgeweld melding en informatie over een lid van een criminele organisatie. Mijn portofoon stond nog aan en ik hoor dat onze meldkamer een melding uitgeeft aan de nachtdienst van Hoorn. Ik hoor dat het een overval in een woning betreft waarbij de daders een mes hebben gebruikt om de bewoner mee te bedreigen.

De bewoner heeft door adequaat optreden de daders uit de woning weten te drukken en verkeerd gelukkig in goede gezondheid. Als de melder in goede gezondheid verkeerd dan ligt de focus meteen op het pakken van de daders van deze overval. Ik twijfel geen moment, ren naar de kast met autosleutels en grijp een sleutel van een dienstauto mee. Ren naar buiten, meld mij snel aan onder een roepnummer zodat de meldkamer mij kan roepen en rij snel de kant op van de overval. Onderweg hoor ik dat de verdachten een bepaalde wijk ingevlucht waren.

Ik begin onder het rijden na te denken over mijn mogelijkheden. Wat kan ik, wat mag ik. Een overval op een woning waarbij ze een mes gebruikt hebben. Mag ik, volgens de wettelijke regels, mijn vuurwapen gebruiken tegen deze verdachten als ik ze tref? Ik ben solo, is het veilig genoeg of moet ik mij aansluiten bij andere collega’s? Ik besluit solo te blijven werken, meer ogen als we los van elkaar op straat zijn. Welke collega’s hebben we in dienst, is het handig voor het zoeken om er een helikopter erbij te vragen. Ik hoor een andere collega vragen om een burgernet bericht met het verzoek aan burgers om mee te zoeken/uit te kijken. Goed idee! De meldkamer geeft aan dat ze deze in werking hebben gesteld. Andere collega’s zijn inmiddels bij het slachtoffer/melder. Ik merk dat de collega’s op de meldkamer hard werken, ze zoeken informatie in systemen, delen dit met ons en helpen ons met een plan om de pakkans te vergroten.

Ik krijg vanuit de meldkamer een positie om op een hoek te gaan staan en andere collega’s ook. Zo sluiten we de wijk af waar de daders naar toe gevlucht waren. We staan in contact met elkaar op straat en ondanks dat de wijk groot is staan we goed. We hebben een hondengeleider in dienst en deze reed al in Hoorn. De hondengeleider en zijn hond lopen de wijk in opzoek naar een spoor van de verdachten. We hebben inmiddels goede signalementen van de verdachten.

Ik sta te wachten buiten de dienstauto, ik luister, hou drie wegen in de gaten en een steeg in de hoop de daders te zien lopen. Het regent, ik stuur snel een appje naar mijn gezin dat het laat gaat worden op het werk en dat ze niet op mij hoeven te wachten. Ik stop mijn telefoon weer in mijn zak maar bedenk mij. Ik doe de dienstauto open en leg snel de telefoon in de auto neer. Als we de daders in het zicht hebben en ze rennen weg, grote kans dat ze ergens door een sloot weg willen komen, dat hebben we al vaker meegemaakt. Beter om mijn telefoon weg te leggen als ik de sloot in achter ze aan moet.

Na ongeveer een half uur geeft de hondengeleider aan dat zijn hond geen duidelijk spoor kan uitlopen. We besluiten niet op te geven maar we gaan lopend de wijk in met meerdere agenten om handmatig de wijk uit te kammen. Ik neem een grote zaklamp uit het dienstvoertuig mee en zoek door tuinen, tussen en onder geparkeerde auto’s en loop voornamelijk door stegen heen. Er komt een bewoner naar buiten en die roept: ‘Zoek je iets?’ Een goed oplettende burger die het licht in zijn achtertuin zag schijnen. Ik vraag hem om uit te kijken naar de daders en geef hem de signalementen die ik gekregen had.

Ik loop door, kom bij een speeltuintje aan in de wijk. Ik sta op een kruising en kijk naar links, ik zie niets, ik kijk rechtdoor, zie niets, het regent op dat moment harder.. ik kijk naar rechts en zie een groepje lopen.. ik loop er op af. Ik kijk goed, het is donker, op 50 meter afstand zie ik wat lopen. Er komt iemand bij staan.. Het zijn 4 personen. Het lijkt alsof de laatste persoon een agent is. Ja hoor! Ik hoor hem roepen over de portofoon. Ik hoor dat hij mij ook ziet staan en ik hoor hem zeggen dat deze personen voldoen aan het signalement van de daders! Ik snel naar hem toe. Wat gaat er gebeuren? Gaan ze vluchten, hebben ze het mes nog op zak, gaan ze het gevecht aan? We staan met z’n tweeën bij deze drie personen. Ik geef onze positie door waar we staan zodat er meer collega’s bij ons kunnen komen maar vooralsnog staan we met z’n tweeën. De drie personen zijn rustig, ze gedragen zich nonchalant. Prima voor nu, dat is veilig voor iedereen. We spelen er op in en houden het zo. Om de beurt fouilleren we één van de personen ter afwending van gevaar. We treffen op moment geen wapens aan. Wel andere pluspunten wat deze personen als verdachten aanmerkt. We wachten tot we met genoeg collega’s zijn en houden deze drie personen aan.

Met een goed gevoel, een nat pak en één van de verdachten achterin rij ik terug naar het bureau.
De andere collega’s leveren de andere twee verdachten op bureau af en werden alweer direct geroepen naar andere meldingen waarbij politie inzet nodig was. Omdat ik van de avonddienst was mag ik op bureau blijven om mijn deel op papier te verantwoorden. Ik hoor van de collega die de aangifte opgenomen had van de melder die overvallen was dat ze maar 30 euro in huis hadden liggen..

Denken ze wel na die verdachten?
Wat had er kunnen gebeuren in de worsteling met dat mes. Wat had er kunnen gebeuren als wij ze hadden zien rennen en besloten ons vuurwapen te gebruiken.. en voor wat? Dat kleine beetje geld..

Ik schud het van me af, ga alles goed op papier zetten zodat de recherche er mee aan de slag kan als ze in de ochtend in dienst komen. Onder het typen door komen er steeds meer collega’s weer terug naar het bureau en we ‘vieren’ het succes met elkaar van het aanhouden van de verdachten. Ik geef de collega die als eerste de jongens staande had schouderkloppen en ben trots op hem!
De collega’s van de meldkamer bellen ons op, we bedanken elkaar voor de samenwerking wat leidde tot de aanhouding van de verdachten. We zijn blij dat we gevaar hebben kunnen afwenden, we zijn blij dat we voor de slachtoffers de verdachten hebben kunnen aanhouden, dat moet ze toch weer een beetje een goed gevoel geven na zo een heftig incident in hun woning. Om 3 uur in de nacht ga ik naar huis.

Ik kan niet meteen slapen, drink nog een frisje, even douchen en naar bed. Over een paar uur mag ik weer naar mijn werk en kan ik lezen wat de verdachten verklaren aan de recherche. Ik ga snel slapen.

-hoofdagent Diederik

*foto is een beeld vanaf de bodycam tijdens het incident

#politiehoorn #basisteamhoorn #aanhouding #overvallers #overvalopwoning#burgernet
#gevaar #politieoptreden #trots #politiemeldkamer #zoekactie#verdachtenaangehouden #kersenboogerd

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post