Hoorn adopteert namen 18 slachtoffers op Holocaustmonument

Reactie(s)

HOORN – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten bij te dragen aan de totstandkoming van het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het college doet dit door de namen te adopteren van Hoornse Holocaustslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Hoorn zijn weggevoerd.

Burgemeester Jan Nieuwenburg: “Deze stadsgenoten zijn nog geen 75 jaar geleden slachtoffer geworden van de Holocaust. Dat mogen we nooit vergeten. We leveren dan ook graag een morele en financiële bijdrage aan de realisatie van het monument, samen met het Hoornse Comité 40-45.”

Achtergrond

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft het initiatief genomen voor het realiseren van een Nationaal Holocaust Namenmonument. Ruim 102.000 Joodse slachtoffers en 220 Sinti en Roma krijgen meer dan 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In het hart van het Joodse kwartier in Amsterdam zal een monument verrijzen met namen van Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben.

Het Holocaust Namenmonument Nederland is het eerste en enige monument waarop al deze Nederlandse slachtoffers van de Holocaust staan met hun voor- en achternaam, geboortedatum en hun leeftijd bij overlijden. Het wordt daarmee een monument waar ieder slachtoffer afzonderlijk én alle slachtoffers gezamenlijk kunnen worden herdacht.

Nationale Holocaust Namenmonument

De bouw start deze zomer. De oplevering van de bouw van het Nationale Holocaust Namenmonument staat gepland voor tweede helft van 2018. Het monument wordt voornamelijk gefinancierd door sponsoring en door de adoptie van namen. Het adoptieprogramma stelt iedereen in de gelegenheid bij te dragen aan de totstandkoming. Voor 50 euro kan een naam worden geadopteerd. Meer informatie staat op: http://www.holocaustnamenmonument.nl/.

Bron: tekst gemeente Hoorn; Foto’s www.holocaustnamenmonument.nl

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post