Kerkplein Hoorn; Balans zoeken tussen bewoners en bezoekers

Reactie(s)

HOORN – Samen met bewoners en ondernemers wil de gemeente Hoorn van het Kerkplein een aantrekkelijk plein maken. Het idee van de gemeente is dat het een plein moet zijn waar je wilt zijn en elkaar ontmoet. De gemeente vraagt om reacties over hoe het plein eruit moet komen te zien.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad de Integrale Visie voor de Binnenstad vastgesteld. Daarin staat dat het Kerkplein vooral een plein voor bewoners uit Hoorn moet worden, anders dan de Roode Steen. Daarvoor is ruimte nodig. Binnen de visie behoort tot de mogelijkheden dat betaalde parkeerplekken op het Kerkplein verdwijnen en er een afsluiting van de Kerkstraat voor auto’s komt.

“Het plein zelf is niet uitnodigend.” – Wethouder Samir Bashara

Wethouder Samir Bashara: “Op dit moment is het vooral een plein waar mensen hun auto parkeren of fiets stallen. Het plein zelf is niet uitnodigend. Als je in de buurt woont of je bedrijf hebt, heb je ongetwijfeld ideeën over wat er met het Kerkplein en Kerkstraat kan gebeuren. Zowel qua uiterlijk als activiteiten die je er wilt organiseren. Die ideeën horen we graag, zodat we met elkaar aan een aantrekkelijk Kerkplein kunnen werken.”

Reageren

Iedereen uit Hoorn kan meedenken op een online discussieplatform via www.hoorn.nl/kerkplein. Je kunt er tot 15 februari je ideeën plaatsen en reageren op ideeën van anderen door te stemmen en argumenten te geven. Daarnaast organiseert de gemeente een inspiratiebijeenkomst op zaterdag 4 februari in Het Huis Verloren.

Concept inrichting Kerkplein in Hoorn. De Grote Kerk als middelpunt, de auto 'te gast'.

Eerder gepresenteerd concept inrichting Kerkplein in Hoorn. De Grote Kerk als middelpunt, de auto ‘te gast’.

Parkeren fietsen en deel auto’s weg

Met de ideeën die gemakkelijk uitvoerbaar zijn, wil de gemeente snel starten. Om zo te ervaren wat past bij het plein en wat niet. Daarvoor maakt de gemeente in april ruimte op het Kerkplein door fietsenrekken en andere obstakels te verplaatsen, een aantal betaalde parkeerplekken weg te halen en naar alternatieven daarvoor te zoeken. “Zo ontstaat er ruimte voor terrassen, zitjes en activiteiten.” Waar de fietsen dan gestald moeten gaan worden is niet medegedeeld. In het weekend is het Kerkplein dé fietsenstalling voor alle bezoekers aan én het Kerkplein én de Roode Steen.

Proef verkeersafsluiting

Er start dan ook een proef voor het verkeer. De eerste maanden bestaat die uit een situatie waarbij de auto te gast is op het Kerkplein. Daarna breidt de proef uit met een afsluiting van de Kerkstraat en mogelijk een deel van het Kerkplein.

Toekomstplan

Na de zomer evalueert de gemeente samen met bewoners en ondernemers de activiteiten op het Kerkplein en de verschillende verkeerssituaties. Met deze evaluatie en de opgehaalde ideeën legt het college één plan voor het Kerkplein aan de gemeenteraad voor.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post