Gegevens leerlingen Oscar Romero op straat terecht gekomen (update)

Reactie(s)

HOORN – Namen van leerlingen van het Oscar Romero met persoonlijke opmerkingen gemaakt door leerkrachten zijn op straat terecht gekomen. De gegevens zijn door een fout gemaild naar alle leerlingen van de locatie Oscar Romero en mogelijk zelfs naar alle leerlingen van het Hoornse Tabor College. Dit blijkt uit een brief die de VVD Hoorn dinsdag heeft verzonden aan het Hoornse college.

Update: Reactie vanuit Oscar Romero

Rector Van Langen bevestigt tegenover OnsWestfriesland de datalek en het feit dat er persoonsgegevens van leerlingen zijn verspreid via de e-mail. Volgens haar gaat het om rapportgegevens van 5 en 6 vwo aangevuld met opmerkingen van leerkrachten. “Deze e-mail is vrijdagochtend 10 februari verzonden aan het gehele Tabor College. Dit is gebeurd door een administratieve fout, doordat aan de normale mailgroep van docenten iedereen is toegevoegd.”

“Nadat deze fout werd opgemerkt hebben wij direct getracht deze mail terug te trekken”, vervolgt de rector. “Dit lukte niet. Daarna hebben wij direct een mail verzonden aan alle leerlingen met de melding dat zij een mail hebben ontvangen die niet voor hen bestemd was en deze direct te verwijderen. Ook werden de ouders hiervan op de hoogte gesteld en gevraagd mee te kijken of de mail is verwijderd.” Via de mail heeft de scholengemeenschap direct haar excuses aangeboden voor deze datalek.

Publicatie op website

Hoewel deze lek natuurlijk zeer kwalijk was, leek aanvankelijk het ‘intern’ te blijven binnen de eigen scholengemeenschap. Zaterdag bleek opeens dat er een website was gemaakt waarop al deze gegevens te zien was. Van Langen: “Toen wij dit constateerden hebben wij direct contact opgenomen met het hostingbedrijf van de website. Deze heeft met ons geconstateerd dat het misbruik van gegevens betrof en heeft de website offline gehaald.”

Inmiddels heeft de scholengemeenschap maandag van deze publicatie op de website aangifte gedaan. Via de politie wordt navraag gedaan naar het IP adres van deze website bouwer en gekeken naar de mogelijke gevolgen.

Volgens de rector reageren de leerlingen aanvankelijk lauw op het nieuws. “Aanvankelijk toen het intern was zaten zij er niet zo mee, anderen iets meer. Vooral dat de gegevens buiten school bekend werden via die website, vonden ze minder leuk.”

Betreuren

Rector mevrouw De Langen betreurt de gang van zaken. “Ik betreur wat er is gebeurd. De fout is inmiddels hersteld. Over twee dagen zullen wij nogmaals bij de leerlingen checken hoe het ervoor staat.” Op de vraag hoe zij kijkt naar de vragen van de VVD Hoorn na aanleiding van deze datalek aan het college wil stellen? “Van mij mogen er veel vragen komen. Beter te veel vragen voor een duidelijk beeld dan te weinig vragen en onduidelijkheid.”

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post