‘Stenen eruit, planten en regenwater erin’

Reactie(s)

HOORN – Milja van Rijswijk uit de Hoornse wijk Risdam heeft symbolisch een eerste plantje in haar tuin gezet, als vervanging voor straatklinkers. Dit deed ze op donderdag 30 november samen met GroenLinks wethouder Samir Bashara. Zij is een van de bewoners die aan de gemeente hebben gevraagd mee te doen met ‘Operatie Steenbreek’. Dit is een landelijk initiatief om stenen in tuinen te vervangen door planten.

Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om tuinen groener te maken. Samen met bewoners, Groei en Bloei, KNHV en het hoogheemraadschap doet de gemeente Hoorn mee. Het initiatief kwam bij Bewonersoverleg Risdam-Zuid/Nieuwe Steen vandaan. Maar ook bewoners van andere wijken hebben al belangstelling getoond.

Milja van Rijswijk, van het Bewonersoverleg Risdam-Zuid/Nieuwe Steen: ‘Wij willen groenere wijken. Niet alleen de gemeente, maar ook wij als bewoners kunnen daar wat aan doen. Door je tuin groener te maken geef je vogels, insecten en andere dieren de ruimte. “En ook helpen groenere tuinen om overlast bij hoosbuien tegen te gaan”, vult wethouder Samir Bashara aan. “Het water kan dan makkelijker weg. Stenen houden bovendien meer warmte vast dan groen. Je ziet in wijken met veel steen dat de temperatuur hoger ligt dan in een groene omgeving.”

Eerste stap

De eerste stap is gezet door het contract met Operatie Steenbreek te tekenen en symbolische de eerste stenen te vervangen. Samen met bewoners en de andere samenwerkingspartners, gaat de gemeente in het voorjaar van start.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post