Vogelgriep type H5N8 bij Kinderboerderij in Medemblik

Reactie(s)

MEDEMBLIK – Bij Kinderboerderij Langoortje in Medemblik is vogelgriep geconstateerd. De afdeling Dierziekte van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat vanmorgen bevestigd aan de gemeente Medemblik.

Afgelopen week werd de NVWA ingeroepen omdat onder het meerdere soorten pluimvee, waaronder een pauw en een paar kippen, kenmerken van griep heerste. De dode dieren zijn inmiddels dinsdag opgehaald door de NVWA. Na onderzoek bleek vanmorgen dat het om vogelgroep type H5N8 gaat.

Afvoeren

Op vrijdag 27 januari werd rond 16  uur begonnen met het afvoeren van het besmette dieren. Het gaat daarbij om vijftien kippen, drie pauwen, zes ganzen, negen loopeenden, zes kwakkertjes, 4 musketeenden en een volière. Vervolgens worden de dierenverblijven ontsmet. Dit betekent dat andere dieren van de kinderboerderij moeten worden verplaatst naar een alternatieve locatie. Dit is nodig omdat de dierenverblijven gedurende twee weken niet meer mogen worden bewoond.

Voor de cavia’s en konijnen is een tijdelijke onderkomen gevonden bij ‘Sabine’s Cavia Opvang’ elders in Medemblik. De overige dieren kunnen elders op het terrein van de kinderboerderij worden ondergebracht.

Gesloten

De kinderboerderij blijft zeker twee weken gesloten. Gelet op de beperkte omvang van het aantal besmette dieren zijn door de Voedsel en Warenautoriteit geen nadere maatregelen genomen. Vogelgriep van deze variant is niet besmettelijk van dier op mens. Mensen die  de kinderboerderij bezocht hebben lopen daarom  geen risico om ziek te worden.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post