Zelf meevaren met Nationale Stoomsloepen festijn in Medemblik

Reactie(s)

MEDEMBLIK – Het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik organiseert op 26 en 27 augustus het derde Nationale Stoomsloepen festijn in het binnenwater achter het museum. Diverse stoomsloepen vanuit het hele land varen dat weekend puffend en sissend met grote rookpluimen in het rond.

Zo zijn er salonboten, sloepen, opduwertjes, een stoomkano en hoogstwaarschijnlijk zelfs een stoomboot met schepraderen. Een aantal deelnemende boten is lid van de Vereniging Stoomvaart. Deze vereniging zet zich in tot behoud van authentieke stoomschepen, waardoor tijden van weleer herleven.

Meevaren

Altijd al een stukje willen meevaren in een originele stoomboot? Dat kan. Op 26 en 27 augustus biedt het Stoommachinemuseum Medemblik zijn bezoekers de mogelijkheid om aan boord te stappen. Sommige boten zijn gemaakt van houten rondspanten, andere boten zijn staal gelast. Een aantal is van recente datum, andere zijn hoogbejaard. Voor alle boten geldt, ze hebben een ketel en stoommachine aan boord voor de voortstuwing.

Alles onder stoom

Maar dit is nog lang niet alles. De kolengestookte emmerbaggermolen Vooruit  ligt in de binnenhaven te knarsen en piepen. Daal af in het interieur van deze oude baggermolen en zie hoe de bemanning vroeger werkte en leefde. De stoommachines in de machinetuin zijn dat weekend ook onder stoom. Neem een kijkje bij de grote stoomzaagmachine. Hele boomstammen worden tot planken gezaagd. Bezoekers kunnen deze planken kopen. Leuk voor een schutting of  tuintafel. Ook een stoomhijskraan en de asfalteermachine kunnen in bedrijf worden gezien.

Wist u dat van 1 liter water maar liefst bijna 1700 liter stoom gemaakt wordt! Pas als er heel veel druk op de ketel staat, kan de stoom langs een afsluiter ontsnappen en via de stoomleiding naar de stoommachine stromen. De stokers en machinisten zijn dit weekend dus druk in de weer. Vanzelfsprekend staan ook de machines in het museum onder stoom en staan de rondleider-vertellers klaar om u mee te nemen naar de beginjaren van de stoommachine .

Museumbus en Citytoursbus

Het Stoommachinemuseum Medemblik is te bereiken per boot, auto, fiets, of de gratis Museumbus of Citytoursbus, die vanuit het centrum geregeld hun ronde rijden langs de bezienswaardigheden in Medemblik. Adres: Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post