Fietsen met Peter in Ronde van Spanje: Deel 10 Zonder paard geen ruiter

Reactie(s)

REGIO – In de Ronde van Spanje rijden twee Westfriezen mee. Jetse Bol uit Avenhorn en Peter Koning uit Venhuizen. Met Koning blikken we vooruit en terug op deze tot de top3 behorende wieleretappes. Dit in samenwerking met Fietsen met Peter.

Deel 10: Zonder paard geen ruiter

Etappe 8: Hellín – Xorret de Catí (199,5 kilometer, heuveletappe).

Vandaag stond er wederom een glooiende rit op het programma.. De etappe kende drie klimmetjes, twee van de derde categorie en eindigde met een muur van de eerste categorie. Peter gisteren over vandaag: “Ondanks de zware benen van vandaag, voel ik mij nog steeds fit. Alle energie die ik gebruik, krijg ik in deze zware koers niet zomaar terug. Het is voor mij soms wat minder attractief om niet vooraan mee te kunnen rijden, maar mijn kans komt echt nog wel, wie weet in de etappe van morgen”.

De etappe werd gewonnen door Julian Alaphilippe. Na vandaag staat Chris Froome nog steeds aan de leiding en draagt ook morgen de rode trui. Voor Peter was vandaag een goede dag, Peter; “Ik voelde mij een stuk beter dan gisteren. Als ploeg hadden we een plan om mee te springen voor de kopgroep, de verwachting was dat de kopgroep vandaag weer weg zou blijven namelijk. In het begin ben ik een aantal keer mee gesprongen en alle teamgenoten deden allemaal ontzettend hun best.
Uiteindelijk zat mijn teamgenoot Michel Kreder mee in de ontsnapping en hij was ook, namens ons team, de beste man voor deze etappe. Al met al voel ik mij dus weer goed, een klein beetje herboren zelfs. Vandaag meerdere collega’s gesproken en die gaven aan dat dit misschien wel de zwaarte grote ronde ooit is, de ze hebben gereden, dat zegt heel veel over de zwaarte van de Vuelta van 2017. Dit komt omdat Sky Pro Cycling Team alle kopgroepen laat rijden, maar daarna kort houdt. Ik ben fysiek en mentaal nog super fit, de koers is nog lang, ik kijk erg uit naar de komende weken”.

Peter was de laatste dagen veelzijdig op de tv live beelden te zien, dit omdat hij in het achterste gedeelte van het peloton reedt, Peter; “De plek achterin het peloton kost meer kracht, maar het is een veiligere plek en er gebeuren minder ongelukken dan voor of in het midden van het peloton. Achterin is natuurlijk niet altijd de beste keuze, maar soms kies ik eieren voor mijn geld en rij ik in deze nerveuze koers liever iets veiliger. Ik heb daar trouwens de laatste dagen een vast maatje (zegt Peter lachend), dat is Kenneth Vanbilsen. Vanbilsen rijdt ook vaak achter in het peloton, spreekt Nederlands en vindt een praatje wel gezellig.”.

Een ruiter is niets zonder zijn paard en een wielrenner is niets zonder zijn fiets. Alleen die fiets is uiteraard veel meer dan alleen een merk, Peter over zijn eeuwige metgezel en het materiaal wat er aan verbonden is; “Mijn fiets is een Ridley Bikes, de groep die er op zit (belangrijk onderdeel van de fiets) is Shimano Dura-Ace, deze schakelt elektronisch. Daarbij heb ik verder onderdelen op mijn fiets van 4ZA – Forza Components, het zadel en stuurlint is van fi’zi:k. De bidons op de fiets worden gesponsord door Elite, de helm die Peter draagt is van het merk Catlike, de bril van Rapha en de kleding die ik draag is van Vermarc Sport. Ook al is ons materiaal nog zo goed voor elkaar, kan ik niet zonder mijn papiertje die geplakt zit op de stuurpen, hier staat alle informatie die ik nodig heb tijdens de race, zoals belangrijke punten in de race. Om mijn vermogen te meten levert SRM het materiaal en software”.

Morgen staat er weer een pittige rit op het programma van 174 kilometer van Orihuela naar Cumbre del Sol. Met onderweg een klim van de tweede categorie en op het eind een muur van de eerste categorie. Peter over de dag van morgen: “Mijn moraal was iets minder na etappe 7, na etappe 8 is deze weer, als hij al weg was, weer helemaal terug. Ik voel mij weer goed en het is morgen zeker mogelijk om in de kopgroep te zitten.

Hasta mañana!

Positie etappe: 160ste op 19.15
Positie klassement: 177ste op 1.29.28

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post