Fietsen met Peter in Ronde van Spanje: Deel 6 Happen om goed te kunnen trappen

Reactie(s)

REGIO – In de Ronde van Spanje rijden twee Westfriezen mee. Jetse Bol uit Avenhorn en Peter Koning uit Venhuizen. Met Koning blikken we vooruit en terug op deze tot de top3 behorende wieleretappes. Dit in samenwerking met Fietsen met Peter.

Deel 6: Happen om goed te kunnen trappen.

Etappe 4: Escaldes-Engordany – Tarragona (198,2 kilometer, sprintetappe).

Vandaag stond er een relatief makkelijke etappe op het programma, de Vuelta renners kwamen onderweg een klimmetje van de derde categorie tegen. Peter zei gisteren het volgende over de etappe van vandaag: “Ik ga proberen de komende dagen mee te zitten in de ontsnapping, de eerste bergetappe heb ik energie kunnen besparen en ik hoop deze energie de komende dagen in te kunnen zetten. Ik verwacht een sprint, maar wie weet zit ik wel in een kopgroep die uit het handen van het peloton kan blijven”.

De etappe werd gewonnen door Matteo Trentin, de Rode trui hangt nog steeds om de schouders van Chris Froome. Peter over de etappe van vandaag; “Het was vandaag weer een lastig dagje, het was warm en het ging, ondanks de harde tegenwind, heel snel. Ik voelde mij goed, ik moest hard werken om de ontsnapping terug te brengen, dit omdat onze sprinter Adam Michael Blythe een goed resultaat had neergezet in de eerste sprintetappe”.

Op de vraag of Peter nog iets speciaals was opgevallen vandaag, zei hij het volgende; “Wat opviel vandaag was het feit dat een kopgroep van twee personen zoveel harder reed dan het algehele peloton, dat vond ik wel apart”. Op de vraag wie er makkelijk op zijn fiets zit, zei Peter het volgende; “Vicenzo nibali rijdt heel makkelijk, dit geldt overigens ook voor Chris Froome, die rijdt de hele dag voorin het peloton en heeft met zijn team (Sky Pro Cycling Team) ver uit de sterkste ploeg”.

Voor Peter was vandaag een slopende dag, Peter; “Ik heb mij volledig weggecijferd voor Adam Blythe en daardoor was het een slopend dagje, de laatste kilometers heb ik nog bidons gehaald en ben daarna rustig naar de finish gereden. Al met al een zware dagje voor mij”.

Peter moet zorgen dat hij morgen weer goed hersteld en fit aan de finish staat, eten en drinken speelt daarin een belangrijke rol. Van een wielrenner is het algemeen bekend dat hij veel moet happen om goed te kunnen trappen. Peter over zijn drink en eetpatroon voor, tijdens en na de etappe; “Tijdens het ontbijt eet ik een groot bord Porridge (Oats), een omelet met twee broodjes, fruit, verse Sinasappelsap en uiteraard een straf bakkie koffie. Voor de start neem ik, 1.5 liter water met extra mineralen en voeding, dit om het vochtbalans op pijl te houden, dit drink ik over de ochtend verspreid, daarna neem ik nog een banaan en een energie reep. Tijdens de koers (van bijvoorbeeld rond de 200 kilometer, waarbij ik langer dan 5 uur op de fiets zit) eet ik drie repen, vier gelletjes, een cafeïne gelletje (voor de finale van de etappe), zeven bidons met voeding, drie bidons met water (het aantal bidons kan oplopen, dit hangt er vanaf hoe de race verloopt; kwa snelheid, parcours, tempratuur enz. De stelregel is minimaal een bidon half uur). Na de koers drink ik een smoothy, een recovery shake met eiwitten, rijst met tonijn, fruit en drink ik zoveel als mogelijk. Tijdens het diner eten we heel gevarieerd, dit bestaan vaak uit; salades, groenten, kip, vlees, vis (voor de eiwitten), rijst en pasta. Voor dat ik ga slapen neem ik nog een beetje kwark of yoghurt.

Morgen staat er een heuvelachtige rit op het programma van 157,7 kilometer van Benicàssim naar Alcossebre. De etappe kent maar liefst 4 klimmetjes, 3 van de tweede categorie en 1 van de derde categorie. Peter over de dag van morgen: “Morgen is er een goede kans op een kopgroep, ik zal proberen mee te zitten”.

Hasta mañana!

Positie etappe: 191ste op 7.16
Positie klassement: 186ste op 33.35

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post