Column Sjaak Grosthuizen: Lijsttrekkers 1

Reactie(s)

24 februari 2018 – Column Sjaak Grosthuizen: Lijsttrekkers 1

‘Mam, wat doe je zenuwachtig?’ ‘Heb jij mijn aantekenblok gezien? Ik heb ‘m op de kast gelegd en nu is hij weg! Waar heb jij hem gelaten?’
‘Ach, het komt allemaal best wel goed. Zodra je daar zit, ben je weer helemaal in je element.’
‘Doe nou gewoon wat je hier thuis ook doet, als er iets gebeurt dat niet naar je zin is. Dan ben je in de politiek toch op je best?’
‘Op welke frequentie is WEEFF ook weer te ontvangen?’
“Zou je dat wel aantrekken? Ze maken ook tv-opnames voor hun tv-kanaal en op het internet, Youtube of zo.’ ‘Leuk pap, kom je op Youtube? Dat kan ik delen op Facebook en Instagram!’
‘Nou, zoveel deodorant is niet nodig hoor. Dat ruik je toch niet op de radio?’
‘Heb je je papieren nu bij je voor de pitch? Maar dat is toch veel te veel tekst voor één minuut, joh!’
‘Wat kan ik er dan uit laten? Ik heb al veel te veel geschrapt! We zitten vòòr de verkiezingen, niet erna!’
‘Mijn God! Moet ik tegenover die gast? Die klets drie kwartier in één minuut!’
‘Niet iedereen kiest een kletskous. Dat is nu anders dan toen.’
‘Ik knijp ‘m voor die schaakborddiscussie. Ik weet niks van schaken!’

De algemene bekendheid scoor je het gemakkelijkst door het maken van een enorme blunder

Allemaal kreten die de afgelopen weken, vanmorgen nog en in de komende weken klonken en zullen klinken in de huiskamers van de Westfriese lijsttrekkers. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat lijkt ook te gelden voor politieke debatten. Je moet eigenlijk met één kreet de aandacht van de kiezer zien te trekken, zodat hij of zij ook je tweede kreet wil aanhoren.
Dat is één manier. De andere is om jouw bekendheid in de gemeente zo groot te maken dat iedereen weet wie je bent. Daar zit wel een bezwaar aan. De algemene bekendheid scoor je het gemakkelijkst door het maken van een enorme blunder, waar iedereen het over heeft. Of je moet uitlatingen doen waar de honden geen brood van lusten. Maar in Westfriesland doet de PVV niet mee en ook niet de aanhang van FVD.

Zo langzamerhand kun je aan de tot nu toe gehouden politieke wervingsactiviteiten, waaraan deze zender WEEFF zo gul de ruimte biedt, de conclusie verbinden dat de tegenstellingen tussen de partijen in het niet vallen bij de overeenstemmingen. Elke partij, zowel ter linker- als ter rechterzijde haast zich om duidelijk te maken dat zij helemaal gaat voor een beter klimaat, verstandiger omgaan met energie, verbetering van huisvesting voor Jan en vooral wat minder bedeelde alleman, een rechtvaardige verdeling van overheidsgeld en een voorbeeld gevende zorg voor jong en oud.

Het lijkt erop dat het helemaal niks uit maakt op welke partij je gaat stemmen.

Het lijkt erop dat het helemaal niks uit maakt op welke partij je gaat stemmen. Maar waarom zijn er dan zoveel van? Dat heeft helemaal niets met politiek te maken. Dat is het logische gevolg van een psychologisch, antropologisch, sociologisch en biologisch proces in de hoofden van hen die zich verkiesbaar stellen. De subtiele verschillen zijn doorgaans het duidelijkst voor de aanvoerders van de subtiel-anders-partijtjes.

Mijn tip voor hen die programma’s als Stemwijzer niet vertrouwen is de volgende: verzamel van elk van de partijtjes uit je gemeente een foldertje, vouw daar vliegtuigjes van en kijk welk vliegtuigje het verst kan worden weggegooid. Dat is de partij die de meeste voortgang in de gemeente zal boeken. Het voordeel hiervan is, dat geen enkele lijsttrekker zich meer zorgen hoeft te maken over het verloop van debatten.

Het worden nog boeiende weken!

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post